Onnisen teräspalvelukeskus nousemassa Hattulaan

0

Suomen suurimpiin perheyhtiöihin kuuluva Onninen tulee jatkossa näkymään entistä tanakammin Kanta-Hämeessä. Jo nyt Hämeenlinnassa toimii yritysasiakkaita varten Onninen Express-myymälä. Se on vasta alkua. Hattulassa Ratasillan teollisuusalueella on meneillään valtava rakennusprojekti. Teräspalvelukeskus on urakka-aikataulujen mukaan käytössä syksyllä 2009. Kokonaispinta-alaa on 35 000 neliömetriä, josta lämmintä tilaa on noin puolet.

Tonttia on käytössä 20 hehtaaria. Ulkokenttä asfaltoidaan tulevaisuutta silmällä pitäen, antaahan tontin koko mahdollisuuden laajentamiselle ja lisärakentamiselle.

Espoon ja Hyvinkään teräsvarastojen toiminnat siirtyvät Hattulaan. Tarkoituksena on tehostaa ja monipuolistaa Onnisen terästoimituksia. Uudet tilat mahdollistavat entistä suurempien tavaramäärien ja kookkaampien kappaleiden käsittelyn. Esimerkiksi putkien, kankien ja palkkien maksimipituus kasvaa tuplaksi eli 24 metriin. Kaikki Onnisen terästuotteet ja niiden käsittely keskitetään Hattulaan.

Varasto tulee olemaan pitkälle automatisoitu. Sieltä löytyy muun muassa ns. kasettivarasto, täysin automatisoitu hallintajärjestelmä pitkille tuotteille. Lisäksi Hattulan varastolta löytyvät työstölaitteet ja rullarata. Kaikkiaan uusi varasto tulee työllistämään noin 40 henkeä, joista osa rekrytoidaan lähiympäristöstä. Nimikkeitä tulee olemaan noin 3000.

Hankkeen mittasuhteista kertoo se, että sinne rakennetaan oma pistoraide. Panssariprikaatin käyttämää pistoraidetta jatketaan, jotta junat pääsevät tuomaan terästä Onniselle.

Sijainti kohdallaan

– Tutustuimme tätä hanketta suunniteltaessa moneenkin paikkaan. Täällä löytyi tarpeeksi suuri tontti, jonka lähellä oli kätevästi rautatie. Muutenkin sijainti on logistisesti ensiluokkainen. Eikä voi unohtaa sitä, että kunta toimi asiassa todella aktiivisesti. Näin toteaa Onnisen teollisuus& infra-toimialan johtaja Tom Grönmark.

– On hyvinkin todennäköistä, että meidän sijoittumisemme tuolle alueelle tuo Hattulaan myös terästeollisuuteen liittyvää alihankintabisnestä.

Grönmark kertoo, että Onnisella on viime vuosina panostettu teollisuuskauppaan.

– Näemme siinä hyvät kasvumahdollisuudet. Tätä työtä helpottamaan olemme myös juuri uusimassa tietojärjestelmiämme. Terästuotteiden osuus Onnisen myynnistä on ollut kasvava viimeisen vuosikymmenen ajan. Odotamme kasvun jatkuvan.

Onvest-konsernin omistamaan Onninen-konserniin kuuluvat omat tytäryhtiöt Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Venäjällä, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Suomessa toimintaan kuuluu neljä kivijalkaa eli teollisuus, infra, urakointi ja jälleenmyynti. Teollisuus ja infra toimivat samassa yksikössä, kyse on myös infraan liittyvästä rakentamisesta. Urakointi puolestaan pitää sisällään talonrakennusyrittäjille tarjottavat palvelut ja tuotteet. Liikevaihto viime vuonna oli 1,7 miljardin euron luokkaa, tästä puolet tulee kotimaasta.

– Onninen panostaa teknisten tuotteiden ja materiaalien myyntiin. Se ei valmista eikä asenna mitään. Jatkossa haluamme yhä voimakkaammin kehittyä siihen suuntaan, että olemme asiakkaittemme materiaalipalvelujen tuottajia. Tällöin yhteistyön tavaran toimittajan ja asiakkaiden välillä pitää olla todella saumatonta.

– Myös yrityksen sisällä pitää yhteistyön eri toimintojen eli oston, myynnin ja logistiikan kesken toimia. Tämä tosiasia mielessä tehdään Hattulassa rakennustyötä.

Onnisen teollisuusasiakkaita palvelee noin 120 henkeä, infrapuolen asiakkaita noin sata henkeä. Liikevaihtoennusteet vuodelle 2008 olivat reilut 240 miljoonaa ja reilut 170 miljoonaa euroa.

 

Onninen Oy

Osoite
Mittalinja 1
01260 Vantaa

puh.
0204 85 5111

email
info@onninen.fi

www.onninen.fi

Share.