Muovihylsyjä kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti

0

kp-fl-pipe2Kaustisella sijaitseva Oy FL Pipe Ab valmistaa muoviteollisuuden polypropyleenistä muovihylsyjä. Vuonna 1999 aloittaneen yrityksen asiakkaisiin kuuluvat käytännössä kaikki Suomen suurimmat muovikalvoja valmistavat yritykset.

– FL Pipe on ainoa yritys Suomessa, joka valmistaa muovihylsyjä vetomenetelmällä, sillä muut yritykset käyttävät ruiskupuristusta. Koska kyseessä ovat pakkausmateriaalit, täytyy tuotteet voida valmistaa edullisesti. Varsinaisessa tuotteessa hylsy on tavallaan vain ”turha” osa, kertoo toimitusjohtaja Lars-Erik Furu.

Kilpailua alalla ei ole kovin paljon, mutta ei ole käyttäjiäkään. Yrityksen suurin asiakas on Ab Rani Plast Oy, joka on Pohjoismaiden suurin muovikalvojen valmistaja. Samassa yrityksessä työskentelivät aiemmin myös FL Pipen omistajat Furu ja Anders Ljungberg.

– Rani Plast kysyi, lähtisimmekö tekemään heille hylsyjä. Hankimme tontin sekä koneet ja toiminta lähti pyörimään, muistelevat yrityksen omistajat.

Rani Plastin osuus FL Pipen noin 2,2 miljoonan euron liikevaihdosta on noin puolet.

Valmis tuote ja asiakas jo ennen yrityksen perustamista

Yrittäjinä Furu ja Ljungberg ovat olleet erikoisessa asemassa. Harvalla yrityksellä on jo ennen perustamistaan valmis tuote, joka on kaiken lisäksi myyty tulevalle asiakkaalle.

– Hieman sama tilanne olisi leipurilla, joka olisi jo myynyt kaikki kakkunsa ennen leipomista, Furu toteaa virnistäen.

Suomessa yhtiö on ainoa valmistaja, joka tekee muovihylsyjä uusiomateriaalista. Tuotteet ovat 90-prosenttisesti kierrätysmuovia.

– Vihreät arvot ovat asiakkainamme oleville yrityksille imagokysymys. Uusiokäyttöä varten otamme hylsyjä vastaan maaseudulta ja teollisuudelta, omistajat kertovat.

Tällä hetkellä yritys työllistää kymmenen työntekijää, kun alussa henkilöstön määrä oli neljä.

– Liikevaihdossa kasvua on ollut yli 20 prosenttia neljänä ensimmäisenä vuotena. Nyt kasvu on tasoittunut ja on nykyisin noin kymmenen prosenttia, Ljungberg kertoo.

– Muovihylsyjen markkinat alkavat olla Suomessa täynnä. Uusia tuotteina valmistamme nykyisin kaapelisuojaputkia ja viemäriputkia, Furu täydentää.

Lisää kapasiteettia uusilla tuotantolinjoilla

FL Pipe on investoinut koneisiin satojatuhansia euroja. Tuhannen neliön halli rakennettiin aikoinaan lunastussopimuksella Kaustisen kunnan kanssa. Hallin yritys lunasti vuonna 2005.

Uudet konttoritilat valmistuivat kesällä 2006. Silloin yritys hankki entisen putkilinjan rinnalle myös uuden putkilinjan, joka tuplasi tuotantokapasiteetin. Viimeisin investointi on tehty uuteen hitsauskoneeseen.

Menestyneen yrityksen edellytyksenä FL Pipe pitää asiakastaan Rani Plastia.

– Yhteistyökumppani on kivijalka, jota ilman emme olisi tässä, kiittelevät omistajat.

FL Pipe tuottaa vuodessa 600 kilometriä muovihylsyä. Rani Plastin lisäksi yritys tekee yhteityötä muun muassa Sonocco Alcore Oy:n kanssa. Hylsyjen koko vaihtelee 45 millimetristä yli kolmimetrisiin putkiin.

Yhteystiedot

Oy FL Pipe Ab

Osoite
Putkitie 3
69600 Kaustinen

puh.
020 710 9720, 020 710 9721

fax
06 832 9495

email
lars-erik.furu@flpipe.fi
anders.ljungberg@flpipe.fi

www.flpipe.fi

Share.