Metsien ja kotimaisen energian asialla

0

 

RR Paalarit Oy on täyden metsäpalvelun yritys, joka käyttää tulevaisuuden tekniikkaa jo nyt. Yrityksellä on käytössään ensiharvennuspuun korjuuseen ja paalaukseen perustava korjuumenetelmä.

 

– Menetelmän mukaan metsästä korjataan energia- ja kokopuupaaleja, joista energiapaalit menevät sähkön- ja lämmöntuotantoon. Kokopuupaaleista taas erotellaan sellutehtaan kuorimorummussa kuitu- ja energiajakeet, selventää RR Paalarit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tomi Reinikainen.

Uudessa korjuumenetelmässä yritys käyttää Valmet 801 Combi -konetta, jossa lisävarusteena on prototyyppi Fixteri-kokopuupalainkoneesta. Fixterin on kehittänyt Biotukki Oy.

– Fixteri on julkaistu kevättalvella 2007, mutta testikäytössä se on ollut jo parisen vuotta. Fixteri on uutuustuote, joka tehostaa nuorten metsien kunnostusta, kertoo yrittäjä.

Leimikot pystykauppana metsänomistajilta

Muista metsäkoneyrityksistä yhtiö erottuu paitsi uudella koneellaan, myös toimintatavallaan.

– Muut urakoitsijat ovat pääsääntöisesti jonkin metsäyhtiön palveluksessa, kun taas me hoidamme urakat alusta loppuun asti itse. Ostamme työmaamme yksityisiltä metsänomistajilta pystykauppana ja korjaamme puun. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on olla merkittävä energiapuunkorjaaja Kangasniemellä, sanoo Reinikainen.

Yrittäjän työpäivät kuluvat työmaiden hankinnoissa sekä työjohdollisissa ja hallinnollisissa tehtävissä.

– Ensiharvennusten ja nuorenmetsän kunnostuskohteiden ostaminen pystykauppana mahdollistaa tasaisen työllistymisen ympäri vuoden. Kun urakat pystyy itse suunnittelemaan, voi kevään kelirikkoajalle säästää kuivimmat hakkuualueet, selventää Reinikainen.

Tasaisen kasvun mahdollistaa uusi terminaali

RR Paalarit Oy on perustettu vuonna 2005.

– Idea lähti Fixteri-paalaimesta, jolle tarvittiin käytännön testaaja. Tähän mennessä töitä on ollut niin paljon kuin kaluston ja työntekijämäärän puitteissa on pystytty tekemään, sanoo yrittäjä tyytyväisenä.

Vuoden 2007 lopulla yhtiö työllisti yhden ulkopuolisen työntekijän, metsäkoneenkuljettajan.

– Ammattimiehelle löytyy aina työpaikka, mutta valitettavasti he ovat jo osittain katoavaa ”luonnonvaraa”. Yhden uuden työntekijän palkkaaminen mahdollistaisi koneen ajamisen kahdessa vuorossa ja kolmen työntekijän palkkaaminen toisen Fixteri-koneen käyttöönoton, toteaa Reinikainen.

Työntekijämäärän ja kaluston lisääminen mahdollistaisi yrityksen tasaisen kasvun, jota se tavoittelee myös uudella viiden hehtaarin terminaalillaan. Terminaali aloittaa toimintansa Kangasniemen teollisuusalueella kevättalvella 2008.

– Tarkoituksena on jatkojalostaa energiapuuta eli haketta ja murskata sitä sekä toimittaa se valmiiksi jalostettuna asiakkaille. Aiemmin puu on toimitettu tienvarteen, josta se on myyty eteenpäin jalostamattomina kokopuupaaleina.

Yrityksen pääyhteistyökumppaneita ovat muun muassa UPM-Kymmene, Metsäteho Oy ja Metsäntutkimuslaitos Metla.

Lisäarvoa paikallisille metsänomistajille

Reinikainen uskoo, että työn jälki puhuu puolestaan.

– Usein meihin ottavat yhteyttä ”naapurinisännät”, jotka näkevät meidän hakanneen heidän naapureidensa metsiä ja tiedustelevat, olisimmeko kiinnostuneita myös heidän leimikoistaan. Pääsääntönämme on, että työmaat ovat nuoren metsän kunnostuskohteita tai männikön ensiharvennuksia, Kemera-tukikelpoisia ja kooltaan vähintään hehtaarin suuruisia, listaa yrittäjä.

Koska RR Paalarit ei kilpaile perinteisten metsäkoneurakoitsijoiden kanssa, ei kilpailua vielä liiemmin ole.

– Metsässä olemme metsänomistajien asialla ja hoidamme heidän omaisuuttaan käyttäen viimeisintä tekniikkaa. Tuotamme kotimaista energiaa ja luomme lisäarvoa paikallisille metsänomistajille ja heidän puilleen, summaa yrittäjä lopuksi.

{gallery}es-rr_paalarit_oy{/gallery}

 

RR Paalarit

Osoite
Käsimäentie 185
51200 Kangasniemi

puh.
0400 659 789

email
tomi.reinikainen@paalarit.fi

www.paalarit.fi

Share.