Maailman tehokkain ja nykyaikaisin kaivos

0
pp-pyhasalmi_mine_oy-intro.jpg

Pyhäsalmen kupari-, sinkki- ja rikkikaivos on Euroopan syvin ja kokoluokassaan maailman tehokkain. Yhteistyössä alan laitevalmistajien ja tutkijoiden kanssa kaivoksessa on totuttu käyttämään kaikkein uusimpia teknologioita.

Perinteinen mielikuva epäterveellisissä ja vaarallisissa olosuhteissa raskasta työtä paiskivasta mainarista voidaan unohtaa Pyhäsalmen kaivoksessa.

– Suurin osa työstä tehdään nykyisin ilmastoidussa hytissä automaattikoneella joystickiä käyttäen, kiteyttää kaivosyhtiön toimitusjohtaja Teuvo Jurvansuu.

Kaivoksen malmintuotanto tapahtuu erittäin syvällä, 1050-1450 metrin tasoilla. Miehittämättömät porauslaitteet ja lastauskoneet on varustettu automatiikalla, jota kauko-ohjataan vaikkapa ruokalasta. Uutta, automaattista malminkäsittelylinjaa pitkin louhittu malmi jatkaa matkaansa murskaamoon ja rikastamoon.

– Moderni kaivosteollisuus on ala, jossa uusimmat teknologiat otetaan heti käyttöön. Meillä on jatkuvasti meneillään prosessiprojekteja teknillinen korkeakoulun ja yliopistojen kanssa, kaivosjohtaja kertoo.

– Suomalaisen kaivosteollisuuden vahvuus on myös erittäin hyvä yhteistyö kotimaisten laite- ja konevalmistajien kanssa. Uudet laitteet testataan kaivoksilla ja siksi olemme aina saaneet käyttää kaikkein uusinta tekniikkaa, hän lisää.

Eikä vain tänä päivänä, vaan jo vuosikymmenien ajan. Esimerkiksi jo 1960-luvulla oli Pyhäsalmen kaivoksessa käytössä tietokoneohjattu rikastamoprosessi.

Työsuojeluun ja ympäristöön panostetaan paljon

Pyhäsalmen kupari-sinkki-rikkikaivos on toiminut menestyksellisesti lähes 50 vuotta. 1990-luvun puolivälissä kaivoksen tulevaisuus oli vaakalaudalla, mutta intensiivisten tutkimusten ansiosta löytyi kaivoksen syvyysjatkeelta uusi 15 miljoonan tonnin malmio. Sen malmivarojen arvioidaan riittävän vielä noin kymmeneksi vuodeksi eteenpäin.

Vuonna 2002 kaivos siirtyi Outokummulta kanadalaisen Inmet Mining Corporationin omistukseen. Uusi omistaja nosti kokonaan uudelle tasolle työsuojelun ja ympäristöarvot.

– Kaivoksessa työntekijöiden turvallisuus ja terveys sekä ympäristöasiat ovat olleet aina tärkeitä, mutta uuden omistajan myötä nämä asiat on nostettu aivan uudelle tasolle. Nyt meillä on kaivoksessa oma suojeluosasto, jonne on palkattu päätoimisia alan henkilöitä, Teuvo Jurvansuu kertoo.

Pyhäsalmen kaivos sijaitsee Pyhäjärven välittömässä läheisyydessä. Malmintuotannon prosessissa käytetään järven vettä ja käytön jälkeen vesi palautetaan puhdistettuna takaisin järveen. Tarkka seuranta ja tutkimustulokset ovat osoittaneet, että kaivos ei ole vaikuttanut huonontavasti järven tilaan.

Työsuojelussa tavoitteet ovat niin ikään korkealla. Tapaturmia sattuu kaivoksessa vähemmän kuin keskimäärin teollisuudessa. Pyhäsalmella on selkeänä tavoitteena nolla tapaturmaa.

Vahvuutena kolme rikastetta

Liiketaloudellisesti Pyhäsalmi Mine Oy:n vahvuus on kolmen eri metallin tuotanto, mikä tasoittaa markkinoiden heilahtelua. Metallien hinnat nousivat koko 2000-luvun, kunnes ne vuoden 2008 lopussa kääntyivät laskuun.

– Syksyllä 2008 olimme hetken aikaa rikkikaivos, nyt kuparikaivos. Pitkässä juoksussa kaikki kolme metallia ovat kuitenkin yhtä tärkeitä, toimitusjohtaja toteaa. Aasian kasvavien talouksien uskotan pitävän huolen metallien kysynnän kasvusta jatkossakin.

Kaivoksen nykyinen malmivaranto riittää arviolta vuoteen 2017 saakka. Inmet Mining haluaa kuitenkin jatkaa kaivosyhtiönä Suomessa. Pyhäsalmen kaivoksen ympäristössä tehdään koko ajan kairauksia ja vuoden 2008 kesällä Pyhäsalmi Mine Oy perusti malminetsintätoimiston myös Rovaniemelle.

Pyhäsalmi Mine Oy

– kaivoksen malmi löytyi vuonna 1958
– toiminta käynnistyi vuonna 1962
– uusi, 1400 metriä syvä kaivos valmistui vuonna 2001
– malmintuotanto 1,4 miljoonaa tonnia vuodessa
– kaivoksen kuparirikaste menee jatkojalostukseen Harjavaltaan, sinkkirikaste Kokkolaan ja rikkirikaste Siilinjärvelle. Rikkirikastetta myydään myös Saksaan, Amerikkaan ja Kiinaan.

{gallery}pp-pyhasalmi_mine_oy{/gallery}

Pyhäsalmi Mine Oy

Osoite
PL 51
86801 Pyhäsalmi

puh.
08 769 6111

fax
08 780 404

email
etunimi.sukunimi@pyhasalmi.com

www.inmetmining.com

Share.