Maailman suurin hirsirakennuksia valmistava tehdas

0

pp-kontio_intro.jpg

Kontiotuote Oy on tehnyt tuhansia hirsirakennuksia ympäri maailmaa. Suomessa yritys on hirsihuviloiden markkinajohtaja. Ulkomailla tekevät kauppansa hirsiset asuinrakennukset. Suomessa Kontiotuotteen menestys on ollut viime vuosina vakuuttavaa.

Kontiotuotteen markkinaosuus huviloissa nousi kuudessa vuodessa kymmenestä prosentista 22 prosenttiin. Menestyksen takana on ollut määrätietoinen kehitystyö.

– Tuotantomme on pitkälle automatisoitu, ja työn laatu on tasainen. Meidät tunnetaan kilpailukykyisenä ja kustannustehokkaana, täsmentää yrityksen toimitusjohtaja Jalo Poijula.

Kontiotuotteen hirsirakennusten raaka-aine, suomalainen mänty, on jo sinänsä erinomainen kilpailuvaltti.

– Hirsi on ennen kaikkea rakenteena turvallinen. Massiivihirsiseinässä ei ole normaalin kerrosrakentamisen ongelmia. Hirsirakentamisessa ei voi tehdä virheitä, jotka voivat johtaa myöhemmin katastrofiin, kuten homeongelmiin. Materiaali on hydroskooppinen eli hirsi ottaa kosteuden itseensä ja luovuttaa sen takaisin ilmaan, Poijula selvittää.

Nykyaikana yhä suurempi merkitys on hirsitalon terveellisellä sisäilmalla. Asumista hirsitalossa suositellaan mm. allergikoille.

– Ennen kaikkea Venäjällä, jossa on asuttu pitkään betonilähiöissä, hirsirakennusten suosio perustuu terveellisyyteen, toimitusjohtaja toteaa.

Venäjän lisäksi Kontiotuotteen tärkeimpiä vientimaita on Japani, jossa suomalainen hirsirakentaminen hallitsee 70 prosenttia alan markkinoista.

– Japanissa on pitkät perinteet puunkäytössä. He arvostavat suomalaista laatua, arkkitehtuuria ja puun viimeistelyn tasoa. Japanilaiset myös arvostavat puuta luonnonmateriaalina. Terveellisyyden lisäksi puussa katsotaan olevan hyvää henkeä ja luonnonvoimia, Poijula kertoo.

Koko valmistusprosessi omissa käsissä

Suomessa on parisataa isoa ja pientä hirsitalorakentajaa. Kontiotuote on ainoa, joka tekee itse koko valmistusprosessin alusta loppuun saakka. Tämä erityispiirre takaa, että laatu on koko ajan omissa käsissä ja tuotanto on mahdollisimman kustannustehokasta.

Kontiotuotteen talojen järeä hirsitukki tulee Koillismaan alueelta. Puuta kuluu 140 000 kuutioa vuodessa eli joka työpäivä tehtaalle ajaa keskimäärin 12 tukkirekkaa. Puu lajitellaan ja sahataan yrityksen omalla sahalla. Tuotannossa jokaisella työpisteellä on omat laatunorminsa, millä varmistetaan tuotteiden tasainen laatu.

Kontiotuotteen hirsitaloissa on yli sata, jatkuvasti uusiutuvaa vakiomallia. Mallisto toimii lähinnä ideakirjana, sillä useimmat asiakkaat haluavat valitsemaansa malliin myös omia, persoonallisia piirteitä. Isot ja todella vaativat kohteet suunnitellaan yksilöllisenä arkkitehtityönä.

– Tehtaan tuotanto on automatisoitu siten, että yksilöllinen malli menee tuotannossa läpi yhtä nopeasti kuin vakiomalli, Jalo Poijula toteaa.

Pääosa asiakkaista on yksityishenkilöitä. Hirsitaloon ihastunut voi tilata unelmiensa rakennuksen pelkkänä perustoimituksena, vähän laajempana pakettina tai täydellisenä toimitusvalmiina talona. Yhteyden Kontiotuotteeseen saa netin kautta tai yrityksen 30 myyntipisteen kautta Suomessa. Ulkomailla yrityksellä on edustaja mm. kaikissa Euroopan maissa.

Hirsirakentaminen hyvässä nosteessa

Hirsi on monipuolinen materiaali ja soveltuu kaikkeen rakentamiseen, myös kaupunkialueella. Hyvä esimerkki hirren salonkikelpoisuudesta on Kontiotuotteen oma, tyylikäs ja viihtyisä toimistorakennus.

– Olemme tehneet hirsitaloja pienistä saunoista kirkkoihin. Parhaillaan toimitame Sahalinin saarelle Venäjälle isoa ortodoksikirkkoa, toimitusjohtaja kertoo.

Jalo Poijula uskoo hirsirakentamisen valoisaan tulevaisuuteen.

– Hirsi on positiivisessa nosteessa, kun asumisterveellisyys on yhä tärkeämpää. Yhteen hirsikuutioon on sitoutunut n. 200 kg ilman hiilidioksidia, joten jokainen hirsirakennus on oikeasti ympäristöteko.

{gallery}pp-kontiotuote{/gallery}

Kontiotuote Oy

Osoite
Ranuantie 224
93100 Pudasjärvi

puh.
020 770 7400

fax
020 770 7516

email
etunimi.sukunimi@kontio.fi

www.kontio.fi

Share.