M-Components palvelee asiakasta myös suunnittelussa

0

Metalliteollisuus oli aikanaan Suomessa vahva ja työvoimaa vetävä ala. Sitten trendit veivät tietokoneiden ääreen, oli muodikasta suunnitella pelejä, soittoääniä ja vastaavia.
Mutta nyt on metalliteollisuus taas houkuttelevampi vaihtoehto.

– Kun vielä saataisiin esimerkiksi yliopistoihin alan huippututkimusta, olisi vetovoima vielä selvempi.

 

– Metallialalle kehitetyt hyvät ratkaisut ovat asioita, joista nuori tekijä saa ihan luvan kanssa olla ylpeä. Ja jos syntyy maailmanlaajuisesti käyttöön otettava uusi innovaatio, pitäisi sen vastata täysin NHL-kiekkoilijan tai Idols-voittajan saamaa huomiota. Alalle pitää palauttaa sellainen voittajan olo!

Näin mietiskelee Hämeenlinnassa toimivan M-Components Oy:n toimitusjohtaja Juhani Lemström. Hän peräänkuuluttaakin uutta intohimoa mekaniikkatuotteisiin. Niiden ideointiin, suunnitteluun ja toteutukseen.

– Parhaimmillaan se on onnistumisesta nauttimista.
M-Components Oy perustettiin vuonna 1996 liiketoimintakaupan myötä. Aluksi toiminta käynnistyi ajoneuvojen runko-osien valmistamisella alihankintana. Mutta pian toimintaa kehitettiin. Mukaan tulivat niin laserleikkaus, robottihitsaus ja työstökeskukset., cad/cam-järjestelmät, niiden laajentaminen kolmiulotteiseksi, hitsausrobottien off-line ohjelmointi ja hitsauksen simulointi sekä vuonna 2006 kokoonpano ja tuotekehitysprojektit. Vuonna 2000 saatiin Moreeni-alueelle uudet tilat, joiden myötä palveluissa panostettiin särmäykseen ja pintakäsittelyyn.

– Näin olemme siirtyneet sarjavalmistuksesta tuotteiden räätälöintiin juuri asiakasta varten. Kun suunnittelujärjestelmien havainnollisuus ja niiden tuki tekemistä ajatellen on parantunut, voimme suunnitella myös valmistusta pidemmälle. Osa suunnittelusta tapahtuu yhteistyössä asiakkaan kanssa, näin rajapinta ei enää ole veitsellä leikattu. Me hoidamme yhä suuremman osan projekteista.

– Tällainen muutos näkyy ja tuntuu myös henkilökunnassa. Koulutus on yhä tärkeämmässä roolissa. Meillä on 28 työntekijää, joista liki puolet tekee suunnitteluun liittyviä tehtäviä.
Juhani Lemströmin mukaan kilpailua alalla on, niin kotimaassa kun ulkomaillakin. –Samalla alalla toimivaa yritystä ei pidä mieltää pelkästään kilpailijaksi. Myös yhteistyömahdollisuuksia löytyy yhä useammin.

Nopean toiminnan joukkoja

M-Componentsin vahvuustekijöitä ovat kustannustehokkuus, laatu ja luotettavuus.

– Mutta ehkä tärkeimpänä pitää mainita nopeus ja joustavuus. Pystymme jopa päivän toimitusaikoihin. Tuotteet ja valmistustekniikka tukevat joustavuutta. Meillä tehtiin selvitys siitä, kuinka noin nopea toiminta on mahdollista. Tätä selvitystä hyödynnetään myös markkinoinnissa. Nimittäin meillä on halua kasvuun, etenkin asiakkaiden kautta. Olemme palasia usein pitkissä toimitusketjuissa. Aikataulujen täytyy pitää, sillä jos joku osa töppää, kaikki kärsivät.

Vuodet 2002-2007 olivatkin yrityksessä voimakkaan kasvun aikaa.

– Välillä pitää vetää henkeä, luonnehtii Lemström viime aikojen hiukan rauhallisemman eteenpäinmenon vaihetta.

Raaka-aineiden hinnan nousu on valmistusyrityksessä merkittävä tekijä.

– Kun automaatio menee pitkälle, raaka-aineiden hinnan merkitys liikevaihdossa nousee. Olemme pystyneet parantamaan tuottavuutta koko ajan, mutta esimerkiksi teräksen hinnalle emme voi mitään. Haastava asia, mutta ei ylivoimainen.

Hämeenlinna on Lemströmin mukaan todella ihanteellinen paikka M-Componentsin tapaiselle yritykselle.

– Tämä on liikenteen solmukohdassa, paikassa joka on myös maan väestöllisessä keskipisteessä. Ja kun vielä asuminen on koettu sekä edulliseksi että viihtyisäksi, löytyy myös työntekijöitä.

Vaikka M-Componentsin tuotteista vain muutama prosentti menee suoraan vientiin, jää niitä Suomeen ehkä saman verran. –Suurin osa menee vientiin eri koneiden ja laitteiden osina.

{gallery}hy-m-components_oy{/gallery}

 

M-Components Oy

Osoite
Terminaalitie 6-8
13430 Hämeenlinna

puh.
010 820 3100

email
myynti@m-components.fi

www.m-components.fi

Share.