Lujat asiakassuhteet kantaneet pitkälle

0

Maanrakennusalalla toimiva nivalalainen Koneyhtymä V. Kaarlela Ky on saavuttanut Nivalassa ja lähi alueella vakiintuneen aseman toimialansa luotettavana osaajana.

– Pitkäaikaiset asiakassuhteet ovat kantaneet yrityksen pitkälle. Se on kuitenkin edellyttänyt sitä, että työ on täytynyt tehdä aina kunnolla. Hinta, laatu, toimitusvarmuus ja aikatauluissa pysyminen ovat olleet asioita, joiden ansiosta olemme tarjouskilpailuja voittaneet, sanoo yrittäjä Väinö Kaarlela.

Yrityksen perusti 50-luvun puolivälissä Väinön isä Leuno Kaarlela. Isä työskenteli itse teuraskarjan ostajana, mutta koska perheessä oli varttumassa työvoimaa seitsemän veljeksen ja kolmen siskon verran, isän perustama yritys tarjosi lapsille yhden mahdollisuuden työllistymiseen.

– Kuorma-auton lisäksi puskukoneita oli aluksi kolmesta neljään. Itse aloitin jo pikkupoikana kuormanteon lapiomiehenä, ja rippikouluiässä 60-luvun alussa tein yrityksen töitä päivittäin, Väinö Kaarlela muistelee.

Murskaus eriytyi omaksi yhtiöksi

Vuosikymmenien kuluessa yrityksessä on tapahtunut joitakin muutoksia. Leuno Kaarlela jäi pois yrityksestä 80-luvun alussa, ja yhtiön toimintaa jatkoi siinä vaiheessa veljeksistä viisi. Jo 70-luvulla oli aloitettu myös murskaustoimintaa, ja 1986 se eriytyi omaksi yhtiökseen, Kaarlelan Murske Oy:ksi. Vuonna 1997 veljeksistä kaksi siirtyi eläkkeelle, jonka jälkeen Väinö jäi vetäjäksi Koneyhtymä V. Kaarlelaan, ja kaksi muuta veljestä ottivat vastuulleen murskauksiin keskittyneen yrityksen.

Tänä päivänä Koneyhtymä V. Kaarlela työllistää kuudesta kymmeneen työntekijää kausivaihteluista riippuen. Hiekan, soran ja murskeen kuljetuksia tehdään neljällä kasettiautolla ja koneiden kuljettamista varten on yksi lavettiauto. Kallioraaka-aineet yritys saa omasta takaa kahden Nivalassa sijaitsevan kallioalueen ansiosta. Hiekoitusmurskeelle on rakennettu oma halli, minkä ansiosta hiekoitushiekka pysyy läpi talven kuivana, eikä silloin tarvita välttämättä suolausta.

Yrityksen palveluihin kuuluvat pihatyöt, tierakentaminen, hallipohjat ja muut erilaiset pohjatyöt.

– Asiakkaan kanssa pidetään aloituspalaveri, jossa päätetään esimerkiksi työmenetelmistä ja kartoitetaan mahdolliset haittatekijät kuten kaapelit ja viemäröinnit. Esimerkiksi piharakentamisessa hyvä lopputulos edellyttää, että kerrokset ovat sellaiset kuin alunperin suunniteltiin, ne on tiivistetty sekä tasalaatuisia ja pohjat oikeassa tasossa.

Työ palkitsee tekijänsä

Väinö Kaarlelan mukaan kilpailun kovetessa kustannustehokkuus on korostunut. Yksi alaa voimakkaasti muuttanut asia on ollut konekannan kehitys.

– Koneet ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi ja nykyään tarvitaan myös ulkopuolista huoltoapua. Toisaalta uudet koneet ovat tuoneet lisää tehokkuutta ja niissä on ominaisuuksia, joita ilman ei tule enää toimeen.

Pitkää yrittäjäuraansa Väinö Kaarlela tutkiskelee hyvillä mielin.

– Tätä työtä olen tehnyt ikäni, enkä osaa muuta kaivata. Haasteita riittää joka alalla mutta kun niihin paneutuu, niin aina niistä on jotenkin selvitty. Edelleen töihin lähtö tuntuu aamuisin mielekkäältä. Se palkitsee, kun asioihin on löytynyt ratkaisu, ja asiakaskin on työhön tyytyväinen.

Yhteystiedot

Koneyhtymä V. Kaarlela Ky

Osoite
Pajatie 21
85500 Nivala

puh.
+358 8 442 274, +358 40 540 9461

fax
+358 8 442 253

email
koneyhtymakaarlela@kotinet.com

Share.