Listojen kärjessä

0

Alansa markkinajohtaja E.T.Listat Oy tekee vuodessa noin 21 miljoonaa metriä rakennuslistoja ja paneleita, takoo 16 miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää keskimäärin 80 henkilöä.

E.T. Listat on toiminut Ylivieskassa vuodesta 1972 lähtien. Alusta asti on liikeideana ollut laadukkaiden höylättyjen mäntypuisten rakennuslistojen tuottaminen.

– Meillä on tuotannossa seitsemän eri päänimikettä: jalka-, peite-, katto-, reuna- ja sh-listat sekä pyörökepit ja  panelit. Niiden materiaalina on pääasiassa mänty. Tuotanto menee käytännössä kokonaan Suomeen. Vain yksi asiakas on muualla Pohjoismaissa, kertoo toimitusjohtaja Raine Luukko.

Suomalaisesta puusta valmistettujen tuotteiden lisäksi E.T.Listat valmistaa pintakäsiteltyjä ja pinnoitettuja MDF-listoja ja –paneleita.

– Kaikki MDF-raaka-ainemateriaali tulee Keski-Euroopasta levyaihioina. Niistä me jatkojalostamme listoja ja paneleita.

kp-etlistat1Tavara nopeasti asiakkaille

E.T.Listat Oy:llä on Ylivieskassa hulppeat toimitilat. Katettua tuotanto-, varasto- ja toimistotilaa on yhteensä 18 500 neliöä. Vuoden 2011 lopussa yrityksen tontille valmistui myös upouusi, 6 000 neliön logistikkakeskus.

– Aikaisemmin varastomiehet joutuivat keräämään asiakkaille lähtevää tavaraa 4-5 eri paikasta. Nyt tavara saadaan lähtemään nopeammin eteenpäin, Raine Luukko kertoo.

Yrityksen varastohyllyistä löytyy lähes 400 eri vakiotuotetta. Jos rekkaan mahtuu ja tilauksella on kiire, asiakas saa tilaamansa tuotteet parhaassa tapauksessa jopa seuraavana päivänä. Normaali rakennuslistojen toimitusaika on viikko, puolitoista.

E.T.Listojen asiakaskuntaan kuuluvat kaikki suomalaiset puutavarakauppiaat. Asiakkaita ovat Puukeskus, K-Rauta, Rautia, Starkki ja Puumerkki sekä yksityiset puutavarakauppiaat.

– Olemme siis tukkuliike. Suoraan yksityisille emme myy suoraan, toimitusjohtaja täsmentää.

Ympäristöystävällistä tuotantoa

Tehtaan käyttämä raaka-aine, suomalainen vähäoksainen mänty, tulee kotimailta isoilta metsäyhtiöiltä ja yksityisiltä sahoilta. Laudat höylätään, työstetään eri tuotteiksi sekä  pintakäsitellään maalaamalla ta lakkaamalla tai jätetään puupinnalle.

Yrityksen konekanta on pidetty ajantasalla. Vanhin seitsemästä höylästä on jo 1990-luvun alkupuolelta, mutta edelleen mainiosti toimiva kone. Uusin höylä on hankittu vuonna 2009.

E.T.Listat Oy:llä on tytäryhtiö E.T.Maalaus Oy, joka on erikoistunut listojen ja paneleiden pintakäsittelyyn ja MDF-pohjaisten tuotteiden valmistukseen. Tytäryhtiön alla toimivat tehtaan kolme maalaamoa.

– Ykkösmaalaamossa on katalyyttipohjainen maalauslinja. Toinen maalaamo on pika- eli arkkitehtimaalaamo, jossa tehdään pieniä eriä erikoissävyillä. Kolmas on vesiohneteisten maalien maalaamo.

– Markkinat menevät yhä enemmän ympäristöystävälliseen suuntaan. Jos teemme paljon katalyyttipohjaista maalausta, syntyy haitallisia VOC-kaasuja liikaa. Siksi meillä on myös vesiohenteinen maalauslinja, toimitusjohtaja perustelee.

Harkitut markkinavaltit

Ympäristöarvot ja kestävä kehitys sekä hyvä asiakaspohja ja kustannustehokkuus ovat E.T.Listojen tärkeimmistä toiminnan periaatteista.

Varsinainen kilpailuvaltti on erikoistuminen rakennuslistoihin ja niiden hyvä laatu. Oikea sauma markkinoilla on tarkoin harkittu.

– Meidän tuotantolinjamme eivät ole suuria ja tehokkaita, vaan miehet syöttävät ja vastaanottavat tavaran. Sahojen tuotannosta vain 1-2 prosenttia käy meille raaka-aineeksi, koska pyrimme tekemään laadukkaita tuotteita oksattomasta puusta. Jos ajaisimme nopeilla linjoilla, puuraaka-ainetta ei löytyisi riittävästi oksattomana, Raine Luukko toteaa.

Listat ja panelit tärkeä osa sisustusta

E.T.Listat Oy:n tuotteiden käyttökohteina ovat kaikki rakennukset, joissa listoja halutaan käyttää. Useimmiten halutaan, mistä kertoo ET-listojen miljoonien metrien menekki vuodessa.

Listat ovat huoneessa näkyvä osa, joka luo viimeistellyn leiman koko sisustukseen. Näyttävillä listoilla saadaan myös persoonallista leimaa kokonaisuuteen.

– Eniten menee bulkkitavaraa eli tavallista nelikakkosta peite- ja jalkalistaa. Leveämpiä ja erikoisempiakin listoja menee jonkin verran, Raine Luukko kertoo.

E.T.Listat valmistaa listoja monenlaisilla profiileilla ja eri väreissä. Neutraalin puupohjan lisäksi on valittavissa kuusi varastoväriä: lakattu, valkoinen, tammi, pähkinä, pyökki ja harmaa. Tarvittaessa listat voidaan maalata myös asiakkaan toivomalla sävyllä. MDF-listoja tehdas toimittaa hartsipaperipinnoittettuina tai maalattuina.

ET-panelit sopivat seiniin ja kattoihin. Valikoimissa on lakattuja ja maalattuja puupaneleita sekä MDF-paneleita.

– Puupanelia menee paljon. Välillä on raaka-aineen saantivaikeuksia, koska yritämme saada leveää oksatonta mäntylautaa. Kuusilauta ostetaan valmiiksi höylättynä ja me vain valkolakkaamme sen.

– Monet tuotteemme ovat klassikkoja, joita menee tukkumyyjille tasaiseen tahtiin. Alan kärjessä pysyminen ei sinänsä vaadi siis trendien seuraamista. Mutta muuten seuraamme markkinoita ja kilpailijoitamme ja niiden liikkeitä. Tälläkään alalla ei passaa jäädä laakereilleen lepäämään, toimitusjohtaja raine Luukko sanoo.

Yhteystiedot

E.T.Listat Oy

Osoite
Vähäkankaantie 64
84100 Ylivieska

puh.
08 4108 200

fax
08 4108 220

email
et.listat@etlistat.fi, etunimi.sukunimi@etlisatat.fi

www.etlistat.fi

kp-etlistat9

Share.