Lisäaineettomuus ja tuoreus tuovat perunalle lisäarvoa

0

Peruna tuli ensimmäisen kerran Suomeen noin vuonna 1730 Fagervikin kartanon saksalaisten peltiseppien mukana. Mutta varsinaisen läpimurtonsa se koki, kun suomalaissotilaat toivat sitä sotareissulta Pommerin sodasta (1757-1762).

 

Peruna tuli ensimmäisen kerran Suomeen noin vuonna 1730 Fagervikin kartanon saksalaisten peltiseppien mukana. Mutta varsinaisen läpimurtonsa se koki, kun suomalaissotilaat toivat sitä sotareissulta Pommerin sodasta (1757-1762).

Siitä käynnistyi perunan nousu suomalaisen ruokapöydän suosikiksi. Ja vaikka ajat ovat muuttuneet, ruokailutavat myös, on perunalla edelleen hyvä suosio Suomessa.

Tähän perustuu myös Hausjärvellä toimivan L & J Alastalo Oy:n toiminta. Yrittäjät Eva ja Jani Raatikainen toteavatkin, että ihmiset eivät lopeta syömistä. –Olemme koettaneet täyttää tuota tarvetta, ja koetamme edelleenkin.

Yritys toimittaa raakaperunaa kaikissa muodoissaan lähialueiden laitoksiin, kunnille ja puolustusvoimille. Omaa viljelyä ei enää ole, se päättyi kahdeksan vuotta sitten. Toiminnan käynnistivät aikanaan Eva Raatikaisen vanhemmat Liisa ja Jouko Alastalo.

– Kun yrityksessä tehtiin sukupolven vaihdos, toiminta laajeni niin ettei aikaa viljelylle enää ollut. Nyt keskitytään perunan hankkimiseen, varastointiin, kuorintaan ja oikea-aikaiseen toimittamiseen tilaajille. Kaikessa korostetaan laatua ja täsmällisyyttä. Tarvittaessa tulee löytyä myös joustoa, toteavat Raatikaiset.

Peruna tulee pitkään yhteistyötä tehneiltä viljelijöiltä. Eteläisestä Hämeestä perunaa tulee edelleen paljon, vaikka tuottajien määrä onkin vähentynyt. Yritys työllistää 2,5 autonkuljettajaa ja kaksi henkilöä kuorimon puolella, yrittäjien lisäksi. Perunoiden kuoriminen tapahtuu täysin koneellisesti, ihmissilmän tehtäväksi jää laadun valvonta.

Toiminta-alue on kolmosmoottoritien varsi Tampereen ja Helsingin välillä, lievin ”sivupoikkeamin”.

– Tämä on sopiva alue hoitaa päivittäisiä kuljetuksia. Täydennämme tarpeen mukaan sopimustilaajiemme varastoja. Meillä kun on täysin perunan varastointiin suunniteltu ja rakennettu, vuonna 2007 valmistunut varasto-ja tuotantotila. Täällä on optimiolosuhteet perunan varastoinnille. Eikä esimerkiksi monessakaan koulun tai laitoksen keittiössä kerta kaikkiaan ole tarpeeksi varastotiloja isoja perunamääriä varten.

Tiimi toimii

Yrittäjät kehuvat työntekijöitään.

– He ovat luotettava, hyvä tiimi josta löytyy tarvittaessa myös joustoa. Tämä onkin tärkeää, sillä esimerkiksi autonkuljettajat ovat perunoita toimittaessaan päivittäin tekemisissä kymmenien henkilöiden kanssa. He toimivat samalle meidän yrityksemme käyntikortteina.

Perunaa kuoritaan erilaisia käyttötarkoituksia varten lajiteltuina.

– Eri kokoiset perunat sopivat erilaisia ruokia varten, keittoon erilaista kuin kokoperunoiksi.

Hyvän palvelun lisäksi on tärkeää tarjota ostajille lisäaineettomia perunoita. –Me varastoimme ja jalostamme perunat huolellisesti, kuljetusmatkat ovat lyhyet. Niinpä lisäaineita ei tarvita säilyvyyden turvaamiseksi. L & J Alastalo Oy on mukana Pyhäjärvi-instituutin järjestämässä esikäsiteltyjen elintarvikkeiden laatuprojektissa. Siihen liittyen kaikilla työntekijöillämme on hygieniapassi.
Uudet tilat tehtiin täyttämään EU:n kaikki direktiivit koskien esikäsiteltyjä elintarvikkeita.

Perunan lisäksi yritys tarjoaa myös muita juureksia, mutta perunan osuus nousee liki 95 prosenttiin myynnistä.

Yrittäjäpariskunnasta Eva hoitaa konttorin työt mutta myös osallistuu tarvittaessa tuotantoon. Jani hankkii raaka-aineen ja vastaa tuotannosta.

Raatikaiset toivoisivat, että etenkin julkisella sektorilla hankinnoissa otettaisiin laatu ja läheisyys entistä enemmän huomioon.

– Hinta ei voi merkitä kaikkea, tästä on ikäviä esimerkkejä puhuttaessa kumiperunoista ja vastaavista. Sopimuksetkin voivat olla vuotta pidempiä, meillä on esimerkiksi erään laitoksen kanssa neljän vuoden sopimus. Se innostaa satsaamaan laatuun yhä enemmän.

 

L&J Alastalo Oy
Osoite
Riinanpolku 18
12350 Turkhauta

puh.
010 3962 300

email
alastalo.oy@kolumbus.fi

www.alastalo.fi

Share.