Kustannukset ja turvallisuus vaikuttavat myös sotilasajoneuvojen kaupassa

0

Harva tulee ajatelleeksi, että sotilaskäyttöön tarkoitettujen ajoneuvojen hankintapäätöksissä vaikuttavat myös niiden käyttö-, huolto-, korjaus- ja mahdolliset modernisointikustannukset. Näin kuitenkin on. Elinkaariajattelua toteutetaan niin ajoneuvojen suunnittelussa ja valmistuksessa kuin myös niiden hankinnassa.

 

– Ostajat pyytävät toimittajia esittämään koko elinkaaren mittaiset kustannuslaskelmat. Mukana ovat hankintakustannusten lisäksi kaikki huoltoon ja ylläpitoon kuuluvat kustannukset mutta myös käytön kustannukset kuten polttoainekulut jne. Ajoneuvot hankitaan pitkää käyttöikää varten, puhutaan yli 30 vuodesta. Tällöin käyttökustannuksilla on suuri merkitys. Meidän tarjoamamme täysi Through Life Support -palvelu on selvä kilpailuetu, kertoo johtaja Kari Grön Patrialta.

Yrityksen ajoneuvoyksikkö jatkaa samalla paikalla toimineiden Sisun, Sisu Defencen ja Patria Vehiclesin perinteitä. Viimeisin nimenmuutos tapahtui organisaatiomuutoksen yhteydessä keväällä 2008, jolloin Patrian entiset liiketoiminnat Patria Vehicles ja Patria Weapon Systems yhdistettiin. Patria Land & Armament -liiketoiminnaksi. Land & Armament toimii Hämeenlinnan lisäksi Tampereella ja Vammalassa.

Hämeenlinnassa suunnitellaan ja valmistetaan maineikkaat Patria AMV 8×8 panssaroidut pyöräajoneuvot. AMOS ja Patria Nemo kranaatinheitinjärjestelmien tuotekehitys tehdään Vammalassa. Liiketoiminta työllistää kaiken kaikkiaan 570 henkilöä, joista Hämeenlinnassa noin 380 .

Yrityspuistosta alihankintaa

– Merkittävä osa valmistuksesta on ulkoistettu. Entisen autotehtaan alueelle on perustettu yrityspuisto, jossa toimii yhteistyökumppaneitamme. Nämä alihankkijat valmistavat myös omia tuotteitaan. Näin kaikki resurssit ovat tehokkaassa käytössä ja kokonaisuudella on merkittävä työllistävä vaikutus.

AMV on suunniteltu ja kehitetty Hämeenlinnassa. Näin se jatkaa Masien, Nasujen, Raisu miinanraivauskaluston ja Pasi-panssaroidun pyöräajoneuvon lukuisten eri kehitysversioiden perinteitä. Hämeenlinnassa on valmistettu kaikkiaan noin 3500 sotilasajoneuvoa. Näistä suurin osa on edelleen asiakkailla käytössä.

– Hämeenlinnan sijainti on toimintojamme ajatellen keskeinen. Olemme Tampereen ja Helsingin puolivälissä, eikä Maavoimien Esikunta Mikkelissäkään ole kaukana. Täällä on hyvät mahdollisuudet ajoneuvojen testaamiseen Panssariprikaatin kanssa. Myös testialueet ovat hyvät. Olemme lähellä maan väestöllistä keskipistettä, joten työvoimaa on myös hyvin tarjolla.

Patria AMV on tuote, jota on myyty paljon ulkomaille.

– Kyse on usein vastakaupoista ja siitä, että ostajamaat haluavat koota ajoneuvot itse oman teollisuutensa avulla. Meillä on tähän hyvät valmiudet. Paikallisvalmistusosasto siirtää teknologian ja tekee tarvittavat työohjeet. Täällä yhteistyökumppanille annetaan alustava koulutus, ja sitä jatketaan varsinaisessa valmistusmaassa.

– Vaunujen valmistaminen ostajamaassa on useimmiten kaupan syntymisen ehto, se ei ole meidän keinomme hakea halpaa työvoimaa, täsmentää markkinointijohtaja Risto Paloposki.

– AMV:n valmistus on helppo siirtää monenlaisiin oloihin. Se ei edellytä kovin erikoisia koneita tai tuotanto-olosuhteita. Ajoneuvojen voimalinja ja muut peruselementit ovat joka paikassa samat. Varustelu tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan.

Patrian ajoneuvoissa ominaisuudet kohdallaan

AMV-ajoneuvot kuten niiden Pasi-edeltäjätkin näkyvät maailmalla erilaisissa kriisinhallintatehtävissä . Erityisen hyvin pyörillä kulkeva panssariajoneuvo soveltuu rauhanturvaamistehtäviin. Nykyaikaiset kansainväliset operaatiot ja erilaiset uudet uhat, kuten tienvarsipommit ja itsemurhaiskut nostavat ajoneuvojen vaatimustasoa esimerkiksi suojauksen ja tulivoiman osalta. Patrian AMV-ajoneuvot ovat saaneet runsaasti kansainvälistä tunnustusta tarjoamansa korkean suojan ansiosta –Kriisinhallinnassa kulkee meidän ylläpitotiimimme usein mukana varmistamassa luotettavaa toimintaa myös operaatiokentällä.

Elinkaarikustannusten lisäksi ostajat arvostavat panssaroidun ajoneuvon turvallisuutta.

– Ajoneuvon pitää suojata sisällä olevia mahdollisimman hyvin niin ammuksia kuin esimerkiksi miinoja vastaan. Myös ajoneuvon jousitusratkaisut ovat tärkeitä, niiden tulee selviytyä vaikeissakin maasto-olosuhteissa. Esimerkiksi AMV pääsee nousemaan jopa 70 % mäkeä. Tarvittaessa pitää pystyä etenemään vauhdikkaasti niin maastossa kuin maantielläkin. Huippunopeus on noin 105 km/h, ja hyvän jousituksen ansiosta vauhdinpito ei haittaa sisällä olevien turvallisuutta.

Markkinointi toteutetaan usein pitkäkestoisilla projekteilla.

– Asiakkaat esittävät tarpeensa ja pyytävät teknisiä ja kaupallisia tietoja eri toimittajien vaunuista. Sitten seuraa tarkempi testaus ja tutustuminen, he tulevat usein paikan päälle katsomaan tai järjestämme esittelyn heidän omassa maassaan. Seuraavana ovat usein vuorossa tarjouskilpailu ja viralliset vertailutestit ja tarvittaessa suunnitellaan asiakaskohtaista varustelua ja räätälöidään mahdollisia uusia ratkaisuja, kertovat Grön ja Paloposki. Tarjouskilpailun voittajan kanssa allekirjoitetaan sopimus jonka jälkeen alkaa useita vuosia kestävä toimitusjakso.

{gallery}hy-patria_land_armament_oy{/gallery}

 

Patria Land & Armament Oy

Osoite
Autotehtaankatu 6
13100 Hämeenlinna

puh.
020 469 6684

email
vehiches@patria.fi

www.patria.fi

Share.