Kunnossapidon ammattitaito pitää pyörät pyörimässä

0

Porilainen sähkö- ja kunnossapitoyrittäjä Ville Kangas uskoo vahvan ja ajan tasalla pidetyn ammattitaidon kilpailuvoimaan. Söörsähkö Oy:n ja Söörmek Oy:n muodostama yrityspari panostaakin koko asentajajoukkonsa koulutukseen ja laatujärjestelmän luomiseen. Vaativilla aloilla toimivat asiakkaat ulottavat laatua koskevat kansainväliset vaatimuksensa alihankintaketjun kaikkiin lenkkeihin.

Vuodesta 2004 toimineen Söörsähkön ja sen rinnalle teollisuuden kunnossapitotöihin perustetun Söörmekin palveluksessa on tällä hetkellä 15 vakinaista ja sesonkiaikoina lisäksi kymmenkunta määräaikaista asentajaa, pääasiassa sähkö- ja koneasentajia.

Aina kerran viikossa joku osa porukasta istahtaa illaksi räätälöityyn koulutukseen. Sähkömiehet saavat hitsauskoulutusta, lisäksi on hydrauliikkaa, pneumatiikkaa, yleistä kunnossapitoa ja työturvallisuusasioita, luettelee Kangas. Noin vuosi sitten alkaneesta koulutushankkeesta vastaa paikallinen SataEdu.

Työturvallisuus on keskeinen teema myös laatujärjestelmässä, joka on työn alla.

– Laatukäsikirjan pitäisi valmistua vuoden 2013 puolivälissä, ja sitten sitä lähdetään auditoimaan, Kangas kertoo.

Samaan aikaan koulutukseen ja laatuun liittyvien hankkeiden kanssa investoidaan myös uusiin tiloihin. Palstakallion teollisuusalueelle noin kymmenen kilomerin päähän Porin keskustasta on tulossa tuhannen neliön verstas- ja varastohalli toiminnan tukikohdaksi.

Venttiilejä ja laakereita

Söörsähkön ja Söörmekin referensseihin kuuluvat voimalaitokset, öljy- ja kaasuala, off-shore -tuotanto, rautavalimot ja paperitehtaat. Sähkömiehiä ja mekaanisen puolen asentajia liikkuu kohteissa ympäri Suomea suurten teollisuusyritysten seisokkihuoltoja tekemässä.

Vuodesta 2007 yritys on joka vuosi ollut mukana sekä Olkiluodon että Loviisan ydinvoimaloiden revisiohuolloissa. Voimaloiden venttiilihuollot ovatkin yksi Söörsähkö/Söörmekin hallitsemista vaativista erityisaloista, muita ovat mm. laakerointityöt.

Teollisuuden seisokkien aikaiset kunnossapitotyöt ajoittuvat huhtikuusta lokakuuhun, keskitalvi on hiljaisempaa lukuun ottamatta joulun välipäiviä, jolloin asentajat revittäisiin moneenkin suuntaan.

Suomalaisia kunnossapidon ammattilaisia on rajallinen määrä, joten tilauksia tehdään hyvissä ajoin. Kankaan tilauskalenterissa alkaa löytyä vapaata syyskuun paikkeilla, hän näyttää. Ei-oota ei silti jouduta myymään, siitä pitää huolen laaja alihankkijaverkosto, joka on rakennettu sesonkiaikojen tueksi.

Osa henkilöstöstä, myös Kangas itse, tekee säännöllisiä työvuoroja mm. valimo- ja sahateollisuudessa.

– Huolehdimme siellä tehtaan keskeytyksettömästä käynnistä, kuvailee Kangas.

Laitoksen oman väen lisäksi vuoroissa on sopimusyrittäjän sähkö- ja mekaanisen kunnossapidon miehiä, joille linjalta tarvittaessa soitetaan.

Teollisuus vetää

Kahden yrityksen toiminnat lomittuvat tiiviisti, ja Kankaan tarkoituksena on fuusioida ne yhteen sopivassa vaiheessa. Söörmek perustettiin, kun haluttiin erikseen yksityisten sähkötyöt ja teollisuuden kunnossapito. Teollisuuden puolella kysyntä on kuitenkin ollut niin voimakasta, että yksityisasiakkaiden sähkötyöt ovat enää viitisen prosenttia koko liikevaihdosta.

Kankaan tavoitteena on kasvattaa yrityksistään alan keskisuuri toimija noin viiden vuoden aikana. Vakituisia asentajia voisi silloin olla noin 25-30 ja liikevaihto kohota noin 3 miljoonaan euroon. Tarvetta uusille asentajille on koko ajan, mutta viimeistään ensi vuonna heitä tarvitaan, jos näkymät jatkuvat nykyisinä, Kangas arvioi.

Yhteystiedot

Söörsähkö Oy / Söörmek Oy

Osoite
Koivuluodontie 158
29570 Söörmarkku

puh.
050-5493504

email
ville.kangas@soorsahko.fi

www.soorsahkomek.fi

Kartta

 

Söörsähkö Oy / Söörmek Oy
Osoite
Koivuluodontie 158
29570 Söörmarkkupuh.
050-5493504

email
ville.kangas@soorsahko.fi

www.soorsahkomek.fi

Share.