Keski-Pohjanmaan Liikunta työhyvinvoinnin asialla

0

kp-kepli3Keski-Pohjanmaan Liikunta tarjoaa toiminta-alueensa yrityksille työkaluja kehittää työntekijöidensä työhyvinvointia. Kepli räätälöi yritysten tarpeiden mukaan palveluja, joiden tavoitteena on luoda pysyviä muutoksia työntekijöiden jaksamiseen niin töissä kuin vapaa-ajalla.

– Liikunnan aloittamisessa tärkeintä on liikkumisen säännöllisyys. Tämä takia yritystenkin olisi hyvä herätellä työntekijöitä aika ajoin testaamaan kuntoaan ja hyvinvointiaan. Vuosikellopaketissa olemme yhteydessä yrityksiin vuoden aikana 2-4 kertaa, terveysliikunnan kehittäjä Satu Heinoja kertoo.

Hyvä aloitus yritykselle on kävelytesti, joka on helppo suorittaa missä vaan. Hieman enemmän omasta hyvinvoinnistaan saa tietoa kehonkoostumusmittauksessa, joka sekin on helppo ja nopea toimitus. Myös liikunnalliset virkistyspäivien järjestämiset kuuluvat Keplin hyvinvointipalvelutarjottimelle.

Uusinta uutta on hyvinvointikartoitus, joka vaatii jo hieman enemmän vaivaa testattavalta.  Kolmen päivän ajan testattavalle laitetaan huomaamattomat anturat, jotka seuraavat sykettä. Sykkeet paljastavat muun muassa henkilön stressin, unen ja palautumisen laadun.

kp-kepli2Johtoporras esimerkkinä

– On erittäin tärkeää, että testaukset tapahtuvat työajalla. Näin työntekijä kokee työnantajan todella välittävän aidosti henkilökunnastaan. Myös johtoportaan on tärkeä olla mukana testeissä, näin saadaan paras lähtökohta hyvinvoinnin parantamiseen, seurakehittäjä Janne Vähäkangas sanoo.

Kaiken tulee kuitenkin perustua vapaaehtoisuuteen. Pakottamalla saatetaan aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa.

– Jokainen itse vastaa elämäntavoistaan ja liikkumisestaan. Voimme kehitellä, vaikka kuinka hienoja testejä, mutta tärkeintä on työntekijän oma oivallus asiaan. Kaikki eivät syty ensimmäisellä kerralla, eivätkä vielä toisellakaan kerralla, parantamaan elintapojaan. Siksi yrityksen on tärkeää pitää asiaa esillä säännöllisesti, Heinoja ja Vähäkangas muistuttavat.

Heinoja ja Vähäkangas ovat kokemuksesta huomanneet porukan positiivisen paineen tuovan työntekijöitä mukaan.

– Aloituskerralla saatetaan hieman vähätellä asiaa ja naureskella testituloksille. Mutta kummasti suurin osa tekee hyvinvointinsa eteen oikeita asioita testien välillä. Monella kehitys on ollut hurjaa ja rasvaprosentit ovat tippuneet kovalla tahdilla.

Kohtaamiset uudessa ympäristössä

Ei sovi myöskään vähätellä testeissä ja virkistyspäivillä sosiaalista kanssakäymistä. On eri asia kohdata työkaveri vapaammassa ympäristössä ilman titteleitä kuin tutulla työpisteellä. Kuin huomaamatta työntekijät saattavat vapaa-ajallaan tehdä yhteislenkkejä, jotka taatusti parantavat työntekijöiden yhteistyökykyjä työajallakin.

Heinoja on työskennellyt kymmenen vuoden ajan yritysten kanssa. Hän on huomannut yritysten entistä useammin kiinnittävän huomiota työntekijöihinsä.

– On selvää, että itsestään huolehtivat työntekijät ovat tärkein voimavara yritykselle.

(Teksti: Joni Mäki-Petäjä)

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan Liikunta ry

Osoite
Mannerheiminaukio 7
67100 Kokkola

puh.
06 8321 300

fax
06 8302 374

email
etunimi.sukunimi@kepli.fi

www.kepli.fi

Share.