Kaivostarvikkeiden hovihankkija

0

pp-vjnordic-intro.jpg

Pyhäjärvinen VJ-Nordic Oy tuntee kaivosmaailman ja tietää, mitä se tarvitsee. Yrityksen päätuotteita ovat teräksiset jauhinkuulat. Ainoana Suomessa VJ-Nordic myös seuloo ja lajittelee käytettyjä kuulia uusiokäyttöön. Kolmas päätuote ovat prosessikemikaalit.

VJ-Nordicin toimitusjohtajalla Jaakko Haaraojalla on pitkä kokemus kaivoksista. Ennen oman yrityksen perustamista hän toimi yli 20 vuotta Pyhäsalmen kaivoksen ostopäällikkönä ja sitä ennen Lampinsaaren kaivoksella. VJ-Nordicin hän perusti vuonna 1994 yhdessä veljensä kanssa, joka oli myös alan ammattilainen.

– Ensimmäiset jauhinkuulat ostimme Lohjan kalkkitehtaalta, joka oli juuri lopettanut toimintansa ja kuulat olivat vielä myllyssä jäljellä. Siitä se lähti, Jaakko Haaraoja kertoo.

– Olimme molemmat hankkineet työssämme jauhinkuulia kaivoksiin, tiesimme kanavat ja systeemit.

Asiantuntevaa ja laadukasta

VJ-Nordicin vahvuus on edelleen kaivosalan vaatimusten tarkka tuntemus. Suomalaisten kaivosasiakkaiden kannalta etu on myös yrityksen kotimaisuus. Yhteydenotto käy helposti ja VJ-Nordicista löytyy kuulia äkkitarvettakin varten.

– Tieto meidän ja asiakkaiden välillä kulkee nopeasti ja valmiutemme ennakoida tilanteet ovat hyvät, toimitusjohtaja muotoilee.

Yrityksen pääasiakkaita ovat malmikaivosten lisäksi kalkki- ja sementtikaivokset. Markkinat ovat valtaosin kotimaiset, mutta myös muihin Pohjoismaihin menee usein lasti uusia kuulia, jauhintankoja, käytettyjä kuulia tai kemikaaleja. Suureen osaan asiakaskuntaa on muodostunut pysyvä asiakassuhde.

– Korkea laatu on kuulassa erittäin tärkeä. Sen kulutuskestävyys ei ole ennalta selvä, vaan kuulan oikea koostumus jauhettavalle kiviainekselle pitää testata, jotta lopputulos olisi asiakkaalle edullisin. Kun se löytyy, asiakas ei ihan vähällä vaihda optimikuulaa toiseen, Jaakko Haaraoja selventää.

– Mutta olemme päässeet kauppoihin sellaistenkin tahojen kanssa, joiden ei edes olisi arvannut käyttävän kuulia. Viimeksi mm. biolämpölaitos halusi kokeilla prosessissaan kuulia. Asiakkaisiin voi siis kuulua myös metalli- ja prosessiteollisuuslaitokset, hän lisää.

Toimitusvarmaa ja ekologista

VJ-Nordicin kaikkein tärkein periaate on toimitusvarmuus.

– Minkä lupaamme, sen täytämme, toimitusjohtaja vakuuttaa.

Toimitusvarmuus on asiakkaalle sananmukaisesti kullan arvoinen asia.

– Jos jauhinkuulien tai prosessikemikaalien toimituksessa pääsee tulemaan katkos ja koko prosessi pitää pysäyttää, se tulee todella kalliiksi, VJ-Nordicin myyntipäällikkö Petri Haaraoja korostaa.

Yrityksen väki seuraakin alan markkinoita ja tapahtumia tarkasti ja maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä VJ-Nordic ostaa tuotteet pääosin Kiinasta ja Espanjasta, yksittäisiä tuotteita myös Keski-Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja muualta maailmalta. Kaupankäynti Venäjän kanssa on tarkoitus avata, kun maasta löytyvät sopivat ja luotettavat yhteistyökumppanit.

Suomessa ainutlaatuiselle seulonta-asemalleen yritys hankkii käytettyjä kuulia koko Euroopan alueelta. Erikokoiset kuulat seulotaan, lajitellaan ja välitetään taas hyötykäyttöön.

– Tämä on ekologinen, tämän päivän juttu. Käytetyt kuulat eivät mene hukkaan. Jopa seulonnassa saatava teräs menee uusiokäyttöön, Petri Haaraoja toteaa.

Näkymät positiiviset

Jaakko ja Petri Haaraoja arvioivat perheyrityksen näkymiä positiivisin mielin. Kasvava kaivostoiminta tarvitsee prosesseissaan jauhintuotteita ja prosessikemikaaleissa on kasvuvolyymia, koska eri kaivosten kemikaalitarpeet ovat erilaisia. EU:n Reach kemikaalilainsäädäntö on myös tuonut kemikaalien maahantuontiin omat haasteensa.

Liiketoiminnalliseti yrityksen tavoitteena on entisestään vahvistaa Skandinavian roolia. Tulevina vuosina isänsä jälkeen VJ-Nordicin johtoon siirtyvä Petri Haaraoja suunnittelee jo henkilökohtaista visiittikierrosta pohjoisen kaivoksilla. Toimivat kontaktit ja verkostoituminen ovat tärkeitä tälläkin alalla.

{gallery}pp-vjnordic{/gallery}

VJ-Nordic Oy

Osoite
Männikkötie 5A
86900 Pyhäkumpu

puh.
0400 685 362

fax
08 782 001

email
etunimi.sukunimi@vj-nordic.fi

www.vj-nordic.fi

Share.