Innovaatioympäristön ja elinkeinoelämän kehittäjä

0

kp-oulunetelainen4Oulun yliopiston alueyksikkö, Oulun Eteläisen instituutti, on merkittävien kotimaisten ja kansainvälisten tutkimus- ja kehittämishankkeiden ja yritysten T&K-hankkeiden yhteistyöosapuoli.

-Yliopiston yhteiskunnallinen vuorovaikutustehtävä korostuu kaikessa alueyksikön toiminnassa, sanoo instituutin johtaja Eelis Kokko. Tavoitteena on kehittää Oulun Eteläisen alueen innovaatioympäristöä ja elinkeinoelämää vahvistamalla TKI-toimintaa, kansainvälisyyttä ja huippuosaamista alueella.

Tavoitteena on myös aikuis- ja täydennyskoulutusluontoisten koulutusohjelmien järjestäminen yhteistyössä mm. kesäyliopiston ja muiden koulutusorganisaatioiden kanssa.

Instituutti on keskeinen toimija Botnia-yhteistyössä, joka kattaa Oulun Eteläisen, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueet. Instituutti vastaa yliopistollisesta toiminnasta myös Raahen alueella.

Yritysten käytössä riskitön testiympäristö

Vuodesta 2004 toiminut Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmä toimii tiiviissä TKI-yhteistyössä yritysten kanssa. Ryhmä keskittyy erityisesti laseravusteisiin ultralujan teräslevyn tuotteeksi jalostamisen tekniikoihin ja menetelmiin.

Tutkimusjohtaja Kari Mäntyjärven ryhmässä työskentelee 17 tutkijaa, joista pääosa ELME Studiossa Nivalassa ja loput Oulun yliopiston pääkampuksella. Suomalaisittain poikkeuksellista on yliopistoyksikön ja toisen asteen koulutusorganisaation, JEDU:n, keskinäinen yhteistyö. Osapuolet toteuttavat yhdessä projekteja, joihin sisältyy muun muassa JEDU:n tekemiä laitehankintoja. Laitteita käytetään koulutuksen lisäksi yliopistollisessa tutkimuksessa ja yrityskehityshankkeissa.

– Me tuomme kokonaisuuteen tuotantoteknisen näkemyksen eli meillä on mahdollisuus osoittaa vaihtoehtoisia ratkaisuja sellaisilla laitteilla, joita yritykset eivät välttämättä muuten pystyisi hyödyntämään. Yritykset voivat testata uuden tekniikan käyttökelpoisuutta ja kustannustehokkuutta ympäristössä, joka on niille riskitön, Kari Mäntyjärvi sanoo.

Projektikantaan sisältyy EAKR- ja Tekes-hankkeita. Niiden lisäksi tutkimusryhmä tekee tilaustutkimuksia suoraan yrityksille.

Tutkittua tietoa mikroyrityksistä

Syksyllä 2011 mikroyrittäjyyden tutkimusjohtaja aloitti toimintansa instituutissa.

– Avaintavoitteita ovat tieteellisesti korkeatasoisen tutkimustoiminnan käynnistäminen, mikroyrittäjyyteen liittyvän tutkimustiedon nopeutettu ja tehostettu soveltaminen ja kansainvälisen osaamisen kehittäminen, esittelee tutkimusjohtaja Matti Muhos.

Tutkimustoiminnan taustana on Botnia-strategia, missä mikroyrittäjyyden kehittämistä pidetään tärkeänä. Jatkossa tutkimusta tehdään alueen sisältä lähtevistä tarpeista. Silloin tutkimus hyödyttää parhaiten alueen yrityksiä.

– Mikro- ja pk-yrityksistä kannattaa huolehtia, koska siellä on potentiaalia kasvuun ja uuteen yritystoimintaan. Päämääränä on, että vuonna 2014 Oulun Eteläisen alueella toimii kansainvälisesti verkostoitunut mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä. Visionamme on perustaa alueella toimiva mikroyrittäjyyden tutkimuskeskus, Muhos kertoo.

Yhteystiedot

Oulun Eteläisen instituutti

Osoite
Pajatie 5
85500 Nivala

puh.
08 443 320

fax
08 450 645

email
etunimi.sukunimi@oulu.fi

www.oei.fi

Share.