Hyvä sijainti mahdollistaa joustavan toiminnan

0

Sopiva sijainti voi antaa maanrakennusalan yritykselle hyvät mahdollisuudet työtehtäviin eri talousalueilla. Kun hyvä sijainti yhdistetään joustavuuteen ja laadun ylläpitämiseen, ovat näkymät mukavat.

 

Lammilla toimiva Maanrakennus Alenius Ky on esimerkki näiden myönteisten asioiden yhdistymisestä. Lammilta voi toimia mainiosti niin lännen kuin idänkin suuntaan.

– Töistämme pääosa on tällä hetkellä Lammin, Hämeenkosken, Lahden, Rengon ja Valkeakosken suunnissa, kertoo Juha Alenius.

– Kun työt tehdään kunnolla, tulee uusia tehtäviä tarjolle ilman suurempaa markkinointia.

Yritys toteuttaa lähes kaikenlaista maanrakentamista. Mukana askareissa ovat kokonaisurakat niin kunnallistekniikan kuin perustustöiden puolella, samoin tienhoitotyöt Destialle ja palvelut yksityisille. Oman osansa toiminnassa muodostaa soranjalostus. Omassa sorakuopassa seulotaan ja murskataan tavaraa myös asiakkaille.

Yritys työllistää tällä hetkellä seitsemän ulkopuolista työntekijää.
Käynnistyminen sujui maaseudulle tyypillisen kaavan mukaan. Juha Alenius teki ensin maatilan traktorilla töitä. Sitten hän hankki traktorikaivurin, vuonna 1988. Alku oli nopea.

– Sille oli ensin luvassa töitä kolmeksi viikoksi, mutta tuo aika venyi kolmeksi vuodeksi. Kehitys jatkui kun tielaitos tarvitsi taas lisää kalustoa käyttöön.

– Ensimmäinen lavetti kuljetuksia varten hankittiin reilu kymmenen vuotta sitten. Kun Helena Alenius hankki liikennevastaavan lupapaperit, saatiin kalustoa ja työkenttää laajennettua. Toiminimenä aloittanut yritys muutettiin kommandiittiyhtiöksi vuonna 1998.

Nyt koneita on viisi, lisäksi sorakasettiautot. Niihin on saman tien hankittu kunnon välineet tienhoitoa varten.

– Vaikka talvet ovatkin muuttuneet, riittää tekemistä niin aurauksen, suolauksen, hiekoituksen kuin sohjon poiston parissa. Niissä tarvitaan kunnon työkalut, jotta homma kävisi nopeasti ja tiet pysyisivät turvallisesti liikennöitävässä kunnossa. Olosuhteiden vaihdellessa on nopeudella ja joustavuudella entistäkin suurempi merkitys tienkunnostustöiden hoidossa, korostaa Juha Alenius.

Soraa riittää

Oma sorakuoppa helpottaa työskentelyä eri kohteissa. Siellä on tarjolla materiaalia vuosiksi ja taas vuosiksi eteenpäin.

– Toki lupamenettely pitää käydä läpi määräajoin, lupaehtojen kanssa on oltava tarkkana.

Niin kuljetus- kuin maanrakennusalalla on polttoaineen hinta tietynlainen peikko. –Se ei ole kovin paljoa toimintaamme haitannut. Olemme pyrkineet pääosin tuntitöihin, niissä polttoaineen hinnan vaikutusta voi korjata nopeammin kuin pitkäkestoisissa urakoissa. Tietenkin kilpailu on tällä alalla melkoista, mutta tilaajat arvostavat hinnan lisäksi myös työn jälkeä, aikataulujen pitämistä ja joustavuutta. Esimerkiksi talvisessa tien kunnostuksessa on tärkeää päästä tien päälle nopeasti, siihen on tällä alalla varauduttava.

– Työtilanne onkin pitkälläkin tähtäimellä aivan tyydyttävä. Tarkoituksenamme ei ole tässä vaiheessa lähteä kovasti kasvattamaan toimintaa. Kun toimitaan tässä mittakaavassa, pysyvät asiat hyvin hallinnassa, toteavat Helena ja Juha Alenius.

{gallery}hy-maanrakennus_alenius_ky{/gallery}

 

Maanrakennus Alenius Ky

Osoite
Lintulantie 47
16900 Lammi

puh.
0400 213 522

email
juha.alenius@kolumbus.fi

Share.