Hämeenmaa kasvaa ja kehittyy koko alueellaan

0

hy-osuuskauppa_hameenmaa-intro.jpg

Vihreä S-Bonuskortti on tuttu monelle suomalaiselle. Sitä käytetään niin ruokaostoksilla, erikoismyymälöissä, polttoainetta tankattaessa kuin vaikkapa auton hankinnan yhteydessä.

Harva tulee ajatelleeksi, millainen organisaatio ja yritys noiden palvelujen takana on. Kanta-Hämeen alueella kyse on Osuuskauppa Hämeenmaasta. Sen toimialueeseen kuuluvat niin Kanta-Häme kuin Päijät-Hämekin.

Hämeenmaa syntyi vuonna 1993 kun Päijät-Hämeessä toiminut Päijät-Hämeen Osuukauppa ja Kanta-Hämeen Etelä-Hämeen Osuuskauppa liittyivät toisiinsa.

Siitä käynnistyi kehitys, joka on ollut suorastaan hätkähdyttävän voimakasta.

– Vuonna 1998 oli asiakasomistajien määrä 42 000 henkeä. Nyt on ylitetty 110 000 hengen raja, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Taavi Heikkilä.

Hän muistuttaa, että silti alueen talouksista 43 % ei ole jäseniä.

– Tekemistä riittää vielä.

Jäsenmäärän kasvu on melkoinen. Mutta vielä komeampi on myynnin kasvu. Kymmenen vuotta sitten päästiin sataan miljoonaan euroon. Tänä vuonna menee 800 miljoonan euron raja rikki.

– Vaikka olemme tehneet isoja investointeja, oli viime vuoden tulos yli 23 miljoonaa euroa. Tämä siitä huolimatta, että maksoimme bonuksia ja osuuspääoman korkoa asiakasomistajille noin 19 miljoonaa euroa.

Hämeenmaa-konsernin palveluihin kuuluvat eri mittakaavojen päivittäistavarakaupat, erikoismyymälät, ravintolat, ABC-huoltamot ja liikenneasemat, omat autokaupat sekä Sokos-tavaratalot. Konserni on sekä liikevaihdoltaan että työntekijämäärältään alueen suurin yritys.

Osuuskauppa Hämeenmaa on läsnä kaikissa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kunnissa.

– Kehitämme palvelujamme tasapainoisesti, teemme pieniä myymälöitä ja isoja yksiköitä. Viime vuonna bruttoinvestointimme olivat 82 miljoonaa euroa, myös 2008 noustaan 80 miljoonaan.

Merkittävin investointi vuonna 2007 oli Riihimäen Prisma-keskus. Vuoden 2008 suurimpia investointeja oli Hämeenlinnassa syyskuussa avattu uusi Prisma. Sinne aukesi myös uusi kosmetiikan ja aluspukeutumisen erikoisliike Emotion.

– Tämän lisäksi avataan uusittu ja laajennettu S-Market Lahden Sokoksessa sekä laajennetut S-Marketit Lopella ja Parolassa. Loppuvuonna käynnistyy Hämeenlinnan vanhan Prisman laajentaminen Kodin Terra-tavarataloksi, Lahdessa jatkuvat Prisma Holman rakennustyöt. Alkuvuoden aikana avattiin uusi S-Market Hämeenlinnan Idänpäähän sekä uudet ABC liikennemyymälät Riihimäelle.

– Ensi vuoden ohjelmassa on Forssan uuden Prisman rakentaminen. Panostamme alueen läntisiin osiin, toiminta on laajentunut myös Ypäjällä, Humppilassa ja Rengossa.

Ravintolapuolella avattiin Lahteen uusi ravintolamaailma. Hämeenlinnassa uutta ovat uuden Prisma-keskuksen Presso, Hesburger ja Buffa. Autokaupassa rakennetaan Vesijärven Autolle uusi toimitalo.

Hyvä työllistäjä

Osuuskauppa Hämeenmaa on palkittu vuonna 2006 Hyvän Työnantajan tittelillä.

– Kyse on niin erityisryhmien työllistämisestä kuin työllistämisestä yleensä. Esimerkiksi vuonna 2008 meille tulee reilut 300 uutta työntekijää, kokonaismäärä on reilut 2500 henkeä.

Investointeja on tulossa jatkossakin.

– Ehkä vauhti kuitenkin aavistuksen verran hiljenee, toteaa Taavi Heikkilä. – Pyrimme lyömään suunnitelmissa päälinjat lukkoon noin viiden vuoden ajalle, niitä tarkistetaan ja päivitetään vuosittain. Yritämme tietenkin seurata kilpailijoiden toimia, analysoida niitä ja tehdä päätöksiä myös niiden mukaan. Apuna on tietenkin myös SOK:n organisaatio.

– Työntekijöitä on päivittäistavarapuolelle löytynyt alueelta hyvin. Hämeenmaalla on myös omat koulutusjärjestelmät. Ravintolapuoli on selvästi vaikeampi, ongelma koskee koko Etelä-Suomea.

Toimitusjohtaja Taavi Heikkilä uskoo, että Hämeenmaa kehittyy jatkossakin tasaisen voimakkaasti.

– Peruspalvelumme ovat hyvässä kunnossa. Myös S-ryhmään voi vuosien saatossa tulla uusia toimintoja. Osuuskaupan periaatteisiin kuuluu se, että kentän ääni kuuluu hyvin. Meillä valitaan taas keväällä 45 hengen edustajisto. Se valitsee hallintoneuvoston, valinnassa huomioidaan alueiden jäsenmäärä. Hallintoneuvosto taas valitsee käytännön päätöksiä tekevän hallituksen.

{gallery}hy-osuuskauppa_hameenmaa{/gallery}

Osuuskauppa Hämeenmaa

Osoite
Apilakatu 2
15610 Lahti

puh.
03 813 011

email
etunimi.sukunimi@sok.fi

www.hameenmaa.fi

Share.