Haastavien maarakennus- ja murskausurakoiden toteuttaja

0

hy-maarakennus-m-laivola-oy-intro.jpg

Lähes puolivuosisataa maata rakentaneella janakkalalaisella M. Laivola Oy:llä on valmiina kaksi tähänastisen historiansa mittavinta urakkaa. Kiviainesta murskaavalla yrityksellä on päätöksessään 4,4 miljoonan tonnin murskausurakka E18-tien Lohja–Salo-moottoritieosuudella. Toinen yrityksen tukijaloista on maarakennus.

Jyväskylän Keljonlahden voimalaitoksen rakentamisen elokuussa valmistunut ensimmäinen vaihe on yksi Keski-Suomen haastavimmista ja suurimmista maarakennusurakoista kautta aikojen.

– Voimalaitoksen tontilta lähti yhdeksässä kuukaudessa 94 000 autokuormaa maata ja kiviainesta, toimitusjohtaja Ari Laivola esittelee M. Laivola Oy:n pääurakoimaa työmaata.
Muutkin luvut ovat vaikuttavia. Maata ja kalliota leikattiin kaikkiaan 950 000 kuutiota, johon kului räjähdysainetta 228 000 kiloa. Työmaan konevahvuus oli vilkkaimmillaan 55 autoa, 8 kaivinkonetta, 5 poravaunua ja parikymmentä muuta maarakennuskonetta.

– Aliurakoitsijoita työmaalla oli Meri-Lappia myöden, Laivola kuvaa työmaan laajuutta.

Luovalla hulluudella ja ideoinnilla yritys on saanut jalan oven rakoon voimalaitosrakentamisessa.

– Siellä aikataulut ovat erittäin tiukkoja, mutta olemme saaneet ne pitämään, kiitos ammattinsa osaavan henkilökuntamme, Ari Laivola kiittelee.

Perheyrityksen vahva kasvu ja uudet aluevaltaukset

Arin isä Matti Laivola aloitti maarakennusurakoinnin jo vuonna 1964. Maarakennus M. Laivola muutettiin osakeyhtiöksi 1996. Osakkaiksi tulivat Matin lisäksi hänen lapsensa. Matti siirtyi eläkkeelle 2003 ja Ari nousi yhtiön johtoon.

Maarakennus M. Laivolan asiakkaina on mm. valtion yrityksiä ja kuntia, joiden osuus liikevaihdosta on noin puolet. Toinen puoli liikevaihdosta tulee rakennus- ja muilta yrityksiltä. Yritys on kasvanut vahvasti. Tilikautena 2006–2007 liikevaihto oli noin 12,5 miljoonaa euroa ja tilikaudella 2007–2008 se oli jo noin 21,5 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta noin 10 miljoonaa tulee murskaustoiminnasta ja toinen 10 miljoonaa maarakennuksesta. Loput liikevaihdosta muodostuu maa-ainesten myynnistä sekä lavetti- ja erikoiskuljetuksista.

Henkilökuntaa yrityksellä on 65 henkilöä, joista neljä on teknisiä ja kaksi konttorissa. Lisäksi yrityksellä on kymmenkunta pitkäaikaista alihankkijaa. Kuorma-autoja on 11, erilaisin varustein varustettuja kaivinkoneita 16 kpl kooltaan viidestä tonnista 68 tonnin painoluokkaan. Pyöräkuormaajia on 15 ja puskukoneita yksi. Seulontayksiköitä on kaksi ja murskalaitoksia on kuusi, joilla vuositasolla murskataan noin 4 miljoonaa tonnia kiviaineksia. Kaluston keski-ikä on noin 3 vuotta.

Kaluston siirtoon Laivolalla on neljä kuljetusalustaa peruslavetista muunneltavaan erikoislavettiin. Näillä on mahdollisuus kuljettaa pienkoneita ja raskasta kalustoa aina 150 tonniin asti.

Tulevaisuuden suhteen Ari Laivola on luottavainen. Ainakin murskauspuolella töitä riittää, jos maarakennus tulee hiljenemään lähitulevaisuudessa. Toimitusjohtaja Laivola ideoi ja kehittelee jatkuvasti myös uusia aluevaltauksia. Yritys on aloittanut prosessimurskauksen kaivosyhtiöille ja Pernajassa odottelee yhtiön oma kiviainesalue murskaamista ja murskeen myyntiä Venäjälle ja Baltiaan. Janakkalan Rastikankaan yritysalueelle on Laivolalle nousemassa 12 500 neliötä hallitilaa uusia haasteita varten.

{gallery}hy-maarakennus_m_laivola_oy{/gallery}

Maarakennus M. Laivola Oy

Osoite
Patteritie 5
14200 Turenki

puh.
03 687 2344

fax
03 687 2420

email
toimisto@laivola.fi

www.laivola.fi

Share.