Flowrox kasvaa kaikille mantereille

0

Globaalisti toimiva teollisuusventtiileiden ja pumppujen toimittaja Flowrox Oy laajentaa palvelu- ja myyntikonttoriverkostoaan eri puolille maapalloa. Toiminta lähellä asiakkaita on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

– Asiakasyrityksemme arvostavat uusinta teknologiaa ja haluavat olla edelläkävijöitä. Ne sijoittavat laiteratkaisuihin, jotka kuluttavat vähän energiaa ja ovat käyttövarmoja sekä huoltokustannuksiltaan tehokkaita, kiteyttää Flowrox Oy:n toimitusjohtaja Heikki Hyttinen.

Flowroxin pumppu- ja venttiiliratkaisujen etuja ovat pitkät huoltovälit ja matalat käyttö- sekä kunnossapitokustannukset, räätälöidyt huolto- ja palvelusopimukset sekä sujuvat varaosatoimitukset.

– Meidän avullamme tehty oikea pumppuvalinta mahdollistaa asiakasyrityksen rikastusasteen nostamisen. Käyttövarmuus kasvattaa tuotantoa ja varmistaa yritykselle entistä paremman tuottavuuden, mikä puolestaan vaikuttaa asiakkaamme taloudelliseen tulokseen, perustelee Hyttinen.

Hankintoja tehtäessä käyttökustannukset painavat nykyisin asiakkaan vaa’assa enemmän kuin itse investointi.

Huipputeknologiaa äärimmäisiin olosuhteisiin

Flowrox valmistaa virtauksen sulku- ja säätösovelluksia ja pumppuja kaivos- ja mineraaliteollisuuden sekä energia- ja ympäristöteollisuuden tarpeisiin. Virtauksensäätötekniikan ja elastomeeritekniikan huippuosaaminen yhdistyvät Flowrox-tuotteissa ratkaisuiksi, joita pidetään maailman parhaina.

Venttiilit ja pumput on kehitetty prosessiteollisuuden vaativiin käyttökohteisiin, joissa käsitellään hankalia materiaaleja, kuten kiveä, malmeja ja yhdyskuntajätettä.

Tuotteet kestävät myrkkyjä ja kulutusta

Tunnetuimpia Flowrox-tuotteita ovat prosessiteollisuuden sulku- ja säätösovelluksiin kehitetyt letkuventtiilit. Niiden kestävyys perustuu rakenteeseen, jossa ainoastaan letku on kosketuksissa väliaineen kanssa.

– Venttiilissä on sellainen modulaarirakenne, että asiakas voi valita prosessiolosuhteisiinsa parhaiten sopivan toimilaitteen, rungon tai letkumateriaalin, kertoo Hyttinen.

Vuonna 2009 lanseeratut levyluistiventtiilit soveltuvat niin ikään kuluttavien ja syövyttävien aineiden käsittelyyn, sillä niiden runko on valmistettu valuraudasta ja levyluisti ruostumattomasta teräksestä. Levyluistiventtiilejä tarvitaan prosesseissa, joissa jauhemaisen tai raemaisen väliaineen virtaaminen on välillä pysäytettävä.

Peristalttiset ja epäkeskoruuvipumput soveltuvat kiintoainepitoisten lietteiden, pastojen sekä kuluttavien, jähmeiden ja kiteytyvien väliaineiden pumppaukseen. Epäkeskoruuvipumppuja käytetään muun muassa paperi- ja selluteollisuudessa ja jätteenkäsittelylaitoksissa.

Laroxin osakkuusyhtiöstä itsenäiseksi konserniksi

Flowrox on kehittynyt Laroxin imussa. Järeitä teollisuussuodatinlaitteita valmistava Larox aloitti 35 vuotta sitten letkuventtiilien valmistuksen Lappeenrannassa. Letkuventtiiliosastosta tuli kuitenkin niin merkittävä, että siitä muodostettiin vuonna 1993 tytäryhtiö, Larox Flowsys Oy.

Vuonna 2009 Larox myytiin Outotecille. Letkuventtiilejä valmistava Larox Flowsys jätettiin yrityskaupan ulkopuolelle, sillä yrityksen perustajat ja pääomistajat halusivat jatkaa sen toimintaa. Yrityksen uudeksi nimeksi tuli Flowrox Oy, ja se on nykyisin sataprosenttisesti Vartiaisen perheen sijoitusyhtiö Capillary Oy:n omistuksessa.

Menestykselle tahkotaan jatkoa

Flowroxin pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsevat Lappeenrannassa. Yli 80 prosenttia tuotannosta menee vientiin.

– Toiminnan laajentaminen maailmalle, lähemmäs asiakkaita, on perusteltua, sanoo toimitusjohtaja Heikki Hyttinen.

Itsenäistymisen jälkeen Flowroxin liikevaihto on kasvanut vuosittain. Vuonna 2011 se oli lähes 25 miljoonaa euroa.

– Olemme myös tuoneet markkinoille uusia tuotteita. Jatkuvan tuotekehityksen ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme laadukkaita tuotteita, joiden elinkaari- ja energiakustannukset ovat huippukilpailukykyisiä – elleivät jopa maailman parasta tasoa, sanoo Hyttinen.

Markkina-alueen laajentaminen jatkuu

Flowroxilla on tytäryhtiöt Yhdysvalloissa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa. Uusimmat myyntikonttorit ovat Venäjällä, Lähi-Idässä, Meksikossa ja Kiinassa. Kotimaan myyntikonttorit sijaitsevat Lappeenrannassa, Tampereella, Kouvolassa ja Oulussa.

Palvelua hoidetaan yli 55 edustajan voimin eri puolilla maailmaa. Flowroxilla on yhteensä 120 työntekijää, joista noin puolet työskentelee Suomessa.

– Markkina-alueen laajentaminen jatkuu. Olemme jo puolivälissä, kertoo toimitusjohtaja Heikki Hyttinen, mutta ei paljasta seuraavaa kohdetta.

Perheyritys on paras

Flowroxin hallituksen puheenjohtaja Timo Vartiainen johtaa mielellään perheyritystä. Vuodet pörssiyhtiössä tarjoavat vertailupohjaa. Kvartaalitalous ei Vartiaisen mielestä istu pitkäjänteiseen toimintaan.

– Perheyritys on sitoutunut yhteisesti asetettuihin tavoitteisiin, jotka eivät aivan heti ole käsillä. Hallinnollisesti perheyritys on joustava ja lisäksi sillä on kasvot, sanoo Vartiainen.

Hän omistaa sisartensa Karoliina Kupiaksen ja Katariina Aaltosen kanssa Flowroxin koko osakekannan. Flowroxin edeltäjästä, Larox Flowsys Oy:stä, Vartiaiset omistivat 51 prosenttia sijoitusyhtiönsä Capillaryn kautta. Kun Larox Oyj vuonna 2009 myytiin Outotec Oyj:lle, Vartiaiset ostivat Laroxilta loputkin Larox Flowsysin osakekannasta.

Tuotekehitys kannattaa aina

Flowroxin pumppujen ja venttiilien kysyntä on maailmalla ennätysmäistä. Vuoden 2009 liikevaihdon notkahduksen jälkeen kauppa on käynyt hyvin.

– Olemme koko ajan panostaneet tuotekehitykseen – ja se on kannattanut. Uudet tuotteemme on otettu hienosti vastaan, sanoo Vartiainen.

Yrityksen liikevaihto on viimeisen kolmen vuoden aikana kasvanut joka vuosi. Toiminta on laajentunut neljälle uudelle mantereelle eivätkä rajat ole vielä tulleet vastaan.

Tiivistä yhteistyötä yliopiston kanssa

Globaali Flowrox aikoo pysyä tukevasti Lappeenrannassa.

– Yksi syy on merkittävä yhteistyökumppanimme Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Siellä tehdään Suomen korkeatasoisinta tutkimusta juuri sillä alalla, millä me toimimme, sanoo Vartiainen.

Perheyrityksen ja yliopiston välistä sidettä ovat vahvistaneet muun muassa Laroxin lahjoittamat kemiantekniikan professuurit, kymmenet Laroxin palvelukseen tulleet yliopiston kasvatit sekä jatkuva tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyö.

Timo Vartiainen toimii yliopiston Erotustekniikan keskuksen ja Tukisäätiön hallitusten puheenjohtajana.

Kasvuyritykset kiinnostavat

Lappeenrannan teknillisen yliopiston kautta Vartiaiset ovat suunnanneet myös uusille urille.

– Osallistumme sijoitusyhtiömme kautta kasvuyritysten hallitustyöskentelyyn. Sisareni kuuluu läpivärjätystä puusta tuotteita valmistavan CWP:n hallitukseen. Itse olen mukana korujen ja timanttien nettikaupassa. Diamon kanssa suuntaamme kotimaan ja Venäjän markkinoille, kertoo Vartiainen.

Yhteystiedot

Flowrox Oy

Osoite
Marssitie 1 (PL 338),
53101 Lappeenranta

puh.
+358 201 113 311

fax
+358 201 113 300

email
info@flowrox.com

www.flowrox.com

Kartta

Share.