Ensihoidossa taistellaan aikaa vastaan

0

Harjavallan Sairaankuljetuksen arki on kaukana tv-sarjojen hektisestä hulinasta. Vain alle neljännekseen tehtävistä porhalletaan pillit soiden ja selvästi yleisin tehtävä on kiireetön siirtokuljetus.

– Hälytyskeikoilla kiire loppuu usein, kun pääsemme potilaan luo. Alta 10 prosenttia lähtee eteenpäin kiireellisinä. Autoistamme löytyy parhaat mahdolliset laitteet potilaan hoitoon. Ne ovat pitkälti samoja kuin sairaaloissa, yrityksen toimitusjohtaja, lääkintävahtimestari – sairaankuljettaja Teuvo Luotola kertoo.

Luotolan aloittaessa yrittäjänä vuonna 1988 työ oli enemmän kuljetusta kuin hoitoa. Tänä päivänä potilaan hoito aloitetaan jo paikanpäällä. Esimerkiksi sydänfilmi voidaan lähettää autosta suoraan lääkärille, ja lääkärikonsultaation jälkeen aloittaa vaativiakin hoitotoimenpiteitä, kuten sydäninfarktin liuotushoito.

– Kunhan vain apua ymmärrettäisiin soittaa ajoissa. Pelaamme aina aikaa vastaan, sillä esimerkiksi ihmisen mentyä elottomaksi, pääkoppa kestää ilman happea vain viisi minuuttia. Kymmenessä minuutissa peli on yleensä menetetty, jos kukaan ei ole tehnyt mitään, Luotola muistuttaa.

Vahvuuksina ammattitaito, kokemus ja joustavuus

Sairaankuljetus on luvanvaraista toimintaa, jota säätelevät monet lait ja asetukset. Harjavallan Sairaankuljetuksen neljästä ambulanssista kaksi on lähtövalmiina ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä ja yhdellä autoista ajetaan päivävuoroa. Harjavallan, Nakkilan ja Kiukaisten alueesta huolehtiva yritys hoitaa vuosittain noin 4700 tehtävää.

Lisäksi yritys hoitaa turvapuhelimien päivystyspalvelua ja järjestää ensihoitopäivystystä erimuotoisiin tapahtumiin, kuten urheilu- ja autokilpailuihin.

– Työn monipuolisuus vahvistaa ammattitaitoa ja osaamista. Yrittäjän täytyy hoitaa hommat kunnolla; olla aina sanansa mittainen ja luottamuksen arvoinen. Pelastettu ihmishenki on työn palkitsevin osa, tuumii vuonna 2005 Harjavallan kaupungin yrittäjäpalkinnon saanut Luotola.

Teuvo Luotolan mukaan työssään viihtyvä, ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara.

– Panostamme laatuun, koulutukseen ja työntekijöiden viihtyvyyteen. Yrityksemme onkin saanut ISO 9001/2000 laatusertifikaatin toiminnalleen. Pyrimme olemaan kehityksen kärjessä myös tulevaisuudessa.

Yhteystiedot

Harjavallan Sairaankuljetus Oy

Osoite
Tuomolankatu 44
29200 Harjavalta

puh.
02 674 1754

email
harjavalta.saku@dnainternet.net

www.harjavallansaku.fi

Share.