Eläinjätteestä jalostetaan kasvuvoimaa pelloille

0

sk-honkajoki-intro.jpgTeurastamoiden ja lihanleikkaamoiden sivutuotteista huolehtiva Honkajoki Oy on sataprosenttinen kierrätyslaitos. Kaikki Honkajoella vuosittain käsiteltävä 100 000 kilon raaka-ainemassa päätyy uusiokäyttöön.

– 2000-luvun alussa voimaan tulleen BSE-tautilainsäädännön mukaan raaka-aineet ja lopputuotteet jaetaan kolmeen eri kategoriaan. Ne käsitellään kolmenlaisilla eri linjoilla, joista kaksi on Honkajoella ja kolmas Kaustisilla, toimitusjohtaja Kari Valkosalo kertoo.

Vuonna 1967 perustetun yrityksen omistavat puoliksi Atria Oyj ja HK Finland Oy. Honkajoella tuotetaan lihaluujauhoa lannoitteeksi ja turkiseläinten rehujen raaka-aineeksi, eläinrasvaa biodieselin valmistukseen sekä lauhdelämpöä.

– Tuotamme energiaa huomattavasti yli omavaraisuusasteen. Lähiympäristössä on 8 hehtaarin alalla useita puutarhoja, joille toimitamme lauhdelämpöä.

Luomuviljelyyn soveltuvia lannoitteita myydään Honkajoki Oy:n markkinointiyhtiö Elosadon kautta. Lisäksi Honkajoki Oy:llä on sopimus Eviran kanssa maatiloilla kuolleiden tuotantoeläinten käsittelystä ja keräyksestä Hangosta Tornioon ulottuvalta alueelta.

Laajennus tuplaa tuotannon

Tehtaalla työskentelee 75 vakituista työntekijää kolmessa vuorossa ja seitsemänä päivänä viikossa. Eläinjätteen kuljetukset työllistävät ainakin yhtä monta autoilijaa.

– Tuotteemme ovat taatusti puhtaita. Sterilointi tappaa kaikki nykyisin tiedettävät taudinaiheuttajat. Raaka-ainepäästä löytyy joskus salmonellaa, mutta tuotteistamme ei ikinä. Kunnaneläinlääkäri valvoo toimintaamme päivittäin ja EU-lainsäädäntö on meille kuin raamattu, Kari Valkosalo naurahtaa.

Valtaosa yrityksen osaavasta henkilökunnasta on syntyisin Honkajoelta ja moneen perheeseen yritys tuo leivän jo kolmannessa polvessa.

– Liikevaihtomme nousee tänä vuonna 22:sta noin 30 miljoonaan euroon ja kasvu perustuu lopputuotteisiin. Olemme tehneet runsaasti tutkimus- ja kehitystyötä valikoiman monipuolistamiseksi.

Honkajoki Oy:n 30 miljoonan euron laajennushanke on ympäristölupavaiheessa. Tilat on määrä saneerata vuonna 2011 ja laajennuksen valmistua viimeistään 2014, jolloin tuotantomäärä voidaan tuplata.

– Varaudumme lainsäädännön asteittaiseen vapautumiseen. Voisimme tuottaa 25–30 prosenttia peltoihin lisättävästä fosforista ja jalostaa raaka-ainetta jatkossa myös tuotantoeläinten rehuun.

 

Honkajoki Oy
Osoite
Santastentie 197
38950 Honkajoki

puh.
010 834 6400

 

www.honkajokioy.fi

Share.