Dagmaaria hoitaa aidosti välittäen

0

sk-dagmaaria-intro.jpgDementiahoitokoti Dagmaariassa arki sujuu kuin suuressa perheessä. Yksilöiden kunnioittaminen ja laadukas hoito ovat aina etusijalla.

– Asukkailla on usein sairauksien johdosta hyvin erilaisia tarpeita. Pieni ja tuttu yksikkö on ihanne ja tarjoaa inhimillisen ympäristön. Teemme myös saattohoitotyötä, joten asukas saa asua tässä kodissa loppuun asti, toiminnanjohtaja Taru Anttila kertoo.

Monelle ihmiselle hoitoon tuleminen on kova paikka, joten asukas on saatava viihtymään kuin kotonaan. Tämä onnistuu parhaiten, kun asukkaan elämänhistoria on tiedossa.

– Pelisilmää tarvitaan, sillä meidän pitää aina olla askeleen edellä. Sydämen täytyy olla kohdallaan, sillä hoitajilta vaaditaan koko ajan sataprosenttista läsnäoloa. Kontaktia tulee ottaa myös arjen keskellä – usein jo pieni kosketus riittää. Kaikki pitää osata kohdata aikuisina, Anttila luonnehtii.

Eettisyys kaiken perustana

Vuonna 2004 aloittaneessa Pihlavan dementiakodissa asuu 14 keskivaikeaa tai vaikeaa dementiaa sairastavaa. Vuoden 2009 alussa Dagmaaria osti 54-paikkaisen Porin suomalaisen palvelukodin, jossa asuu myös monien muiden sairauksien takia hoidossa olevia ikäihmisiä.

Kotien arki pyörii reilun 50 ihmisen voimin.  Lääkärin ja terveydenhoitajan palvelut järjestetään aina asukkaiden luo. Taru Anttilan iloksi Dagmaaria on löytänyt henkilökunnakseen ammattitaitoisen joukon, jolla arvot ovat kohdallaan.

– Hoitotyö on raskasta, mutta todella antoisaa. Työstä täytyy pitää ja hoitajilta löytyä aito halu elää näiden ihmisten rinnalla. Olenkin sanonut henkilökunnalle, että hoitajan takki pitää jättää narikkaan ja tulla tänne elelemään.

Anttilan mukaan talous luo toki raamit, mutta eettisyys on Dagmaarian toiminnan tärkein lähtökohta.

Terveydenhuollossa viime vuosina tehdyt päätökset eivät kerää Taru Anttilalta kiitosta. Esimerkiksi mielenterveystyössä tehtyjä virheitä korjataan nyt kalliisti.

– Miten meidän ikäihmiset jatkossa hoidetaan? Toivon päättäjiltä vahvaa perehtymistä ja alan ihmisiltä avointa keskustelua. Ratkaisuja pitää rakentaa realistiselta pohjalta, hän muistuttaa.

Anttila haluaa kantaa kortensa kekoon alan tulevaisuuden puolesta. Hän on tuotteistamassa kahta Dagmaarian arjessa jo pitkään vaikuttanutta asiaa, joista toivoo jatkossa valtakunnallisia käytäntöjä.

 

Dementiahoitokoti Dagmaaria Oy
Osoite
Kuivalammentie 3
28760 Pori

puh.
02 648 1125

email
taru.anttila@dagmaaria.fi

http://www.dagmaaria.fi

Share.