Bolidenissä huippuluokan prosessit ja osaaminen

0

sk-boliden-intro.jpgBoliden Harjavalta Oy toimii Harjavallassa kuparin jalostajana ja nikkelirikasteiden sulattajana sekä Porissa kuparikatodien tuottajana. Yhtiön tärkeimmät tuotteet ovat kupari, kulta, hopea ja rikkihappo.

Käytössä oleva liekkisulatus on kehitetty vuosikymmeniä sitten juuri Harjavallassa. Menetelmä yhä sama, mutta itse prosessit on hiottu tehtaalla huippukuntoon. Boliden Harjavalta Oy kuuluu Boliden-konsernin Sulatot -liiketoiminta-alueeseen.

– Toimimme globaaleilla markkinoilla. Emme pysty kilpailemaan raaka-aineen eikä tuotteiden hinnoilla. Meidän on oltava kustannustehokkaampia ja tehtävä hommat fiksummin kuin kilpailijat. Liekkisulatusmenetelmää käyttävät myös eurooppalaiset kilpailijamme, mutta meidän prosessimme on tehokkaampi, sanoo Boliden Harjavalta Oy:n uusi toimitusjohtaja Jyrki Makkonen.

Boliden Harjavallan kapasiteettilukuja: kuparirikasteita 720 000 tonnia vuodessa, nikkelirikasteita 250 000 tonnia vuodessa ja katodikuparia 155 000 tonnia vuodessa. Kuparikatodien kuparipitoisuus on vähintään 99,998 prosenttia. Lisäksi Boliden Harjavalta valmistaa kultaa ja hopeaa tuhansia kiloja vuodessa.

Tehokas ja ympäristöystävällinen liekkisulatus

Liekkisulatusmenetelmää käytetään Boliden Harjavalta Oy:n Harjavallan sulatolla sekä kupari- että nikkelirikasteiden sulatuksessa. Menetelmä on omaksuttu myös maailmalla. Liekkisulatuksella syntyy nykyisin yli puolet maailman kuparista.

Liekkisulatusmenetelmä kehitettiin Harjavallassa sotien jälkeen. Tavoitteena oli teknologia, joka minimoisi ulkopuolisen energian eli sähkön tarpeen.

– Menetelmä käyttää sulatuksessa metallirikasteiden oman lämpösisällön. Se on edelleen iso etu, Jyrki Makkonen toteaa.

Energiatehokkuuden ohella menetelmän merkittävä etu on vähäiset ympäristöpäästöt.

– Prosessissa syntyvät rikkidioksidipitoiset kaasut saadaan suljetussa prosessissa hyvin talteen. Ne käsitellään rikkihappotehtaalla ja valmistetaan rikkihapoksi eikä päästetä pilaamaan ympäristöä. Meillä on maailman puhtain nikkelisulatto.

Vahvuutena motivoitunut henkilöstö

Nykyisin Bolidenin Harjavalta Oy työllistää noin 400 henkilöä. Jos mukaan lasketaan kumppanuusyritykset, joille yhtiö on ulkoistanut erinäisiä toimia, nousee Harjavallan Suurteollisuuspuiston henkilöstömäärä yli 1000:een.

– Työurat ovat todella pitkiä. Keskimääräinen palvelusaika on yli 20 vuotta. Ihmisillä on monipuolisia tehtäviä ja mahdollisuus edetä urallaan. Edellinen toimitusjohtaja oli talossa eri tehtävissä yli 35 vuotta, Jyrki Makkonen kertoo.

– Äärettömän osaava ja motivoitunut henkilöstö on suuri vahvuus. Täällä on totuttu tekemään ja löytämään uusia innovatiivisia tapoja hoitaa asioita, toimitusjohtaja arvioi.

Boliden Harjavalta Oy:n työntekijät tulevat taloon vain oppisopimusteitse. Hakijoita on satamäärin, joista sopivimmat saavat hyvän koulutuksen erikoisosaamista vaativalle alalle.

Työtehtävänsä uusi toimitusjohtaja kertoo ottaneensa vastaan sillä ajatuksella, ettei aio suinkaan olla tehtaan viimeinen toimitusjohtaja.

– Näen, että maailma tarvitsee metalleja. Meillä on kaikki mahdollisuudet toimia alalla. Itsestämme on kiinni, miten pysymme mukana kilpailussa.

Uuden polven johtaja

Jyrki Makkonen on työskennellyt Boliden-konsernissa lähes 20 vuotta, vuodesta 1993 lähtien. Boliden Harjavalta Oy:n toimitusjohtajana hän aloitti 7.4.2010.

– Olen kasvanut tähän yhtiöön. Toivon, että pystyn työssäni osoittamaan selkeän suunnan sille, mitä teemme 5 – 10 vuoden kuluttua. Tavoitteena on kannattava yhtiö ja terve kasvu, hän määrittelee.

Toimitusjohtajana Makkonen haluaa olla myös työkaveri, jonka kanssa on helppo tulla puhumaan asioista.

– Haluan antaa toisille tilaa tehdä omia tehtäviään. Oma tehtäväni on asettaa suuntaviivat ja tavoitteet sekä luoda edellytykset niiden toteuttamiseen.

Siviilielämässä Jyrki Makkonen sanoo olevansa tavallinen perheenisä. Vaimon lisäksi perheeseen kuuluu neljä alle kymmenvuotiasta poikaa.

– Perheelle pitää antaa oma aikansa, vaikka työni on 24/7-hommaa. On asioita, joissa perhe ajaa kaiken muun edelle, hän toteaa.

Toimitusjohtajan ja isän rooliensa ohella Jyrki Makkonen kulkee vapaa-aikanaan mielellään luonnossa. Harrastuksista ykkössijalla ovat metsästys ja kalastus.

{gallery}sk-boliden{/gallery}

 

Boliden Harjavalta

Osoite
Teollisuuskatu 1
29200 Harjavalta

puh.
02 535 8111

email
etunimi.sukunimi@boliden.com

http://www.boliden.com

Share.