Asiantuntemus ensiarvoisen tärkeää Venäjä-yhteistyössä

0

Kielellä on vain pieni osuus onnistuneissa bisneskuvioissa. Karjalan Asiamiestoimisto Consulting LTD:n toimitusjohtaja Valeri Zhukin mukaan paljon tärkeämpää on kyseisen alan asiantuntemus ja suhteet yhdistettynä kulttuurintuntemukseen ja yleissivistykseen. Zhuk ei halua vähätellä ammattinsa osaavia tulkkeja. Silti hän arvioi, että todellisuudessa tulkkaus on kuitenkin vain apuväline.

 

Karjalan Asiamiestoimisto Consulting Ltd:n päätoimiala on konsultointi erilaisissa projekteissa. Lisäksi yrityksellä on Venäjän kauppa- ja teollisuuskamarin edustus Suomessa. Sitä kautta järjestyy mm. erilaisia lisenssejä ja sertifikaatteja.

– Tehtävänämme on helpottaa yhteistyön sujumista monin eri tavoin, sanoo Zhuk.

Hän kertoo, että erityisesti hänen sydäntään lähellä ovat matkailu ja kulttuuri. Yritys auttaakin mm. suomalaisia matkailuyrittäjiä löytämään venäläismatkailijat. Samalla yritys pyrkii kehittämään tapoja, joilla venäläiset matkailijat saavat mahdollisimman paljon tietoa Suomesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon venäjänkielinen liite sanomalehti Itä-Savon välissä, joka on syntynyt yrityksen ideasta.

– Venäjällä pystymme järjestämään suomalaismatkailijoille sellaisia erikoistapaamisia, joita perinteinen matkatoimisto ei välttämättä järjestä. Näitä ovat esimerkiksi yksilölliset metsästys- tai kalastusmatkat, sanoo Zhuk ja muistuttaa, että yritys ei kuitenkaan ole mikään matkatoimisto.

Kiinteistöt kiinnostavat molemmin puolin

Matkailun lisäksi yritys työskentelee mm. rakennusalan ja metsäteollisuuden erilaisissa kehittämis- ja investointihankkeissa. Yksi tärkeä osa-alue on kiinteistöala, sillä Saimaan alue kiinnostaa venäläisiä. Toisaalta myös suomalaisilla on mielenkiintoa omien rajojen ulkopuolelle.

– Suomen ja Venäjän käytännöt eroavat todella paljon. Venäjällä esimerkiksi tontin vuokraaminen tai ostaminen on hyvin monimutkaista ja aikaa vievää. Meidän avullamme lupa-asioiden kuntoon saattaminen hoituu paljon nopeammin, lupaa Zhuk.

Yrityksen yhteistyökumppaneina on kummassakin maassa lakimiehiä ja eri alojen asiantuntijoita. Pääsääntöisesti Venäjän puolella yhteistyötä tehdään Moskovan ja Pietarin sekä Karjalan tasavallan alueilla. Tarpeen mukaan apua saa myös muiden IVY-maiden alueilla.

Kulttuuri avartaa ja avaa mahdollisuuksia

Yrityksen toiminta on alkanut Savonlinnassa vuonna 1992. Alussa yrityksessä olivat mukana myös Savonlinnan kaupunki ja Etelä-Savon kauppakamari.

– Savonlinna oli aktiivinen osapuoli kun aloittelimme konkreettista yhteistyötä Karjalan ja Itä-Suomen välillä, kertoo Karjalan tasavallan hallituksessa ulkotasavallan asioita tuolloin hoitanut Zhuk.

Ennen oman yrityksen perustamista Valeri Zhuk hoiti Suomen ja Venäjän välisiä kulttuuriyhteistyökuvioita Helsingistä käsin. Kulttuuriyhteistyö on hänen mukaansa tärkeää myös tänä päivänä. Se paitsi avartaa, se myös avaa erilaisia yhteistyömahdollisuuksia ja bisneskuvioita maitten välillä. Esimerkeiksi Zhuk haluaa nostaa Savonlinnan Oopperajuhlien Ratsumies-oopperan vierailun Moskovassa vuonna 2006 ja Moskovan Bolshoi-teatterin vierailun Oopperajuhlien Venäjä-viikolla kesällä 2007. Lisäksi Bolshoi-teatterin solistit ovat konsertoineet Helsingissä jo useamman vuoden ajan.

Karjalan Asiamiestoimisto Consulting LTD:n liikevaihto on kasvanut merkittävästi viime vuosina ollen noin neljä miljoonaa euroa. Yritys listattiin jälleen elokuussa 2007 korkeimpaan AAA-luottokelpoisuusluokkaan.

Toiminnalla on Zhukin mukaan erinomaiset mahdollisuudet kehittyä, sillä Venäjällä on nyt paljon helpompi toimia kuin alkuvuosina.

– Pelisäännöt ovat nyt selvemmät ja rikollisuus on vähentynyt, kertoo Valeri Zhuk.

{gallery}es-karjalan_asiamiestoimisto_consulting_ltd{/gallery}

 

Karjalan Asiamiestoimisto Consulting Ltd

Osoite
Puistokatu 1
57100 Savonlinna

puh.
0500 399 839

fax
015 5755 635

email
valeri@byrokarelia.fi

www.byrokarelia.fi

Share.