Arkkitehti täyttää tarpeita ja toteuttaa unelmia

0

– Arkkitehdin työn tarkoitus on vastata johonkin tarpeeseen. Oli sitten kyseessä asuminen, työnteko, yrityselämä tai julkisten palvelujen toteuttaminen. Hän suunnittelee uuden rakennuksen, vanhan saneerauksen tai käyttötarkoituksen muutoksen. Kun näissä onnistuu niin, että käyttäjät ovat tyytyväisiä, rahakirstun vartijat kohtuullisen hyvillään ja itseäkin toteutunut hanke miellyttää, on arkkitehti onnistunut työssään.

 

Näin pohdiskelee vuonna 1984 arkkitehdin työt aloittanut arkkitehti SAFA Asko Kaipainen. Hänen yrityksensä Arkkitehtitoimisto Kaipainen Oy toimii Hämeenlinnan Verkatehtaalla tiloissa, joissa havainnollistuu juuri käyttötarkoituksen muutos.

– Tulimme tänne ensimmäisinä, ja suunnittelimme vanhaan varastoon yhteiset tilat mainostoimiston kanssa. Moni on sisään tullessaan hätkähtänyt, ulkoa ei pääse käsitykseen mitä tänne on ”kätketty”.

Arkkitehtitoimisto Kaipainen Oy:n työt löytyvät Hämeenlinnan ja Helsingin väliseltä akselilta lievin maantieteellisin sivupoikkeamin.

– Suunnittelemme kaikenlaisia kohteita. Niin uusia hankkeita kuin saneerauksiakin. Työ on monipuolista, ja kulunutta sanontaa käyttäen haastetta riittää.

Toimisto pyörii 4-5 hengen voimin, suunnittelu tehdään tietokoneavusteisesti.

– Kilpailua meidänkin alallamme löytyy. Kilpailussa menestymisen elementtejä ovat esimerkiksi tilaajan toiveiden täyttäminen, budjetissa pysyminen. Hyvää mieltä mutta myös mainetta tuovat onnistuneet kokonaisuudet, silmää miellyttävät mutta samalla toiminnan kannalta sopivat ratkaisut.

Talous tarkka, vakaa markka. Näin sanottiin ennen euroaikaa. Mutta edelleenkin taloudelliset tekijät ovat merkittävässä roolissa rakentamisessa.

– Näin on kaikissa kohteissa. Julkisissa, yritysten tiloissa mutta myös asuinrakentamisessa. Toki joissakin kohteissa pyritään selvästi edustaviin ratkaisuihin.

Tilaajan toiveiden ja rahoituksen lisäksi arkkitehdin on otettava huomioon myös kohteen rakentamista säätelevät eri määräykset.

– Myös rakennukseen haluttu tekniikka on suunnitteluvaiheessa oltava tiedossa.

Energia ja sen säästö ovatkin nykyaikaisissa rakennuskohteissa vahvasti esillä. Keinoja ovat energiaseinät, ikkunat, ovet, ilmanvaihto- ja lämmitysratkaisut.

– Samoin on otettava huomioon eri ohjaus- ja turvajärjestelmien toiminta ja sijoitus. Kaiken rakennukseen sijoitetun tekniikan ei tarvitse näkyä.

Asko Kaipainen kertoo, että kuitenkin tänä kalliin energiankin aikana rakennuksen toiminnallisuus nousee ykkösasiaksi.

– Rakennus tehdään tiettyyn tarpeeseen, siitä lähdetään. Lämmitys- ja energiaratkaisut pyritään sitten ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon.

Maailma ei tule koskaan valmiiksi, rakentamallakaan. –Suomessa on nyt suhteellisen tuore rakennuskanta. Mutta yhä useammin tulee tarpeita saneeraukseen, käyttötarkoituksen muutokseen tai täysin uuteen hankkeeseen. Esimerkiksi jotkut 70-luvun lähiöt ovat tilanteessa, jossa vakavasti harkitaan mitä tehdään.

– Julkisen rakentamisen puolella nyt meneillään olevat kuntaliitokset vaikuttavat kiinteistöjen käyttöön. Samoin tietyn haasteen muodostaa väestön ikääntyminen. Rakennusalan on pystyttävä täyttämään heidän toiveensa ja tarpeensa. Ikääntyvät haluavat asua pitkään kotonaan, palveluasuminen on otettava suunnittelussa huomioon. Ja esimerkiksi maaseudun taajamissa puuttuu taloista hissejä. Tässä muutamia tulevaisuuden näkökulmia.

Arkkitehti Asko Kaipainen toteaakin, että tekemistä riittää. Ja vaihtelevaa tekemistä.

– Se onkin tämän työn ”luontaisetu”, tehtävät eivät useinkaan toista itseään.

{gallery}hy-arkkitehtitoimisto_kaipainen_oy{/gallery}

 

Arkkitehtitoimisto Kaipainen Oy

Osoite
Viipurintie 4A
13200 Hämeenlinna

puh.
03 633 4300

email
asko.kaipainen@kaipainen.fi

www.kaipainen.fi

Share.