4H valmentaa nuoria työelämään

0

Yli 80-vuotisen historiansa ajan on 4H-liike elänyt ajan hengessä – niin nytkin. Nuorisotyöttömyyden vallitessa Oulun 4H-piirin alueen 4H-yhdistykset  panostavat nyt nuorten työelämän valmiuksien kouluttamiseen ja työtilausten hankkimiseen nuorille.

Oulun 4H-piirin johtaja Maria Isolahti on sitä mieltä, että jos nuoret opetetaan ajattelemaan itsenäisesti oman elannon hankkimista, se kantaa hyviä tuloksia aikuisiässä.

pp-4h2Eväitä yrittämiseen

Nuorten innostamiseen yrittäjäksi on 4H:lla monenlaisia konsteja. 14 vuotta täyttänyt nuori voi 4H-yhdistyksen tuella perustaa oman yrityksen ja tutustua yrittämiseen liittyviin asioihin käytännössä.

Vuosittain järjestetään valtakunnallinen 4H-yrittäjäkilpailu, jossa valitaan vuoden 4H-yritys. Vaa´assa painavat yritysidea, sen kehittyminen vuoden aikana, yrityksen kannattavuus ja nuoren laatiman yritysraportin sisältö.

– Esimerkiksi Pyhäjoella nuoret perustivat porukalla jäätelökioskin. Piirin Vuoden 2010 yrityskilpailun voitti haapavetisten tyttöjen RUSKA-koru. Tytöt valmistavat kierrätysmateriaaleista koruja. Vuoden 2009 valtakunnalliseksi 4H-Yritykseksi valittiin sastamalalaisen Eero Rantalan pieni leivontapuoti, Maria Isolahti kertoo.

Paikalliset 4H-yhdistykset myös kurssittavat nuoria. 4H-yrityskurssi kertoo perustiedot yrittämisestä ja kurssilla opetellaan perustamaan 4H-Yritys. Ajokortti työelämään –kurssi antaa nuorelle tietoja työelämästä ja työnantajien odotuksista.

Lisäksi yhdistykset kouluttavat nuoria mm. dogsittereiksi, lastenhoitajiksi, avuksi senioripalveluihin, pihataitajiksi, hevostaitureiksi ja kerhonohjaajiksi. 4H-yhdistykset työllistävät vuodessa kaikkiaan noin 8 000 nuorta työpalvelun kautta.

Työpalvelun kautta paikalliset 4H-yhdistykset välittävät nuoria asiakkaiden tilaamiin työtehtäviin. Työpalvelusta voi tilata työntekijän esimerkiksi lumitöihin, siivosavuksi, pihatöihin tai vaikka ATK-avuksi.

Uusia taitoja ja kokemusta

Oulun 4H-piiri on 14 piiristä jäsenmäärältään suurin. 30 yhdistyksessä on jäseniä yhteensä  noin 11 000. Limingan 4H-yhdistys on piirin kolmen suurimman joukossa. Jäseniä yhdistyksessä on 630.

– Toiminta on laajentunut kovasti, etenkin kerhotoiminta, iloitsee yhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Hietala.

Limingan 4H-yhdistyksessä ekaluokkalaisesta asti puuhannut Oskari Järvelin on hyvä esimerkki yritteliäästä nuoresta. Kesällä 2010 hän perusti oman yrityksen, jonka päätoimialana on valo- ja äänitekniikka.

Kaikki sai alkunsa 4H-piiriparlamentista, jossa Oskari kuuli yrityksen perustamisesta ja innostui. Nyt edessä  on ensimmäinen oikea työkeikka: kahden viikon kiertuejärjestelyt venäläiselle bändille.

Oskari on muutenkin aktiivinen kerholainen. Hän on ohjannut Limingassa useita 4H-kerhoja, ollut mukana valtakunnallisilla ja kansainvälisillä leireillä sekä piiriparlamentissa ja osallistunut toimintakilpailuihin ja paiskinut töitä 4H-työpalvelussa. Taskurahoja nuori lukiolainen on hankkinut myös keräämällä lannoitesäkkejä.

– Tulevaisuutta ajatellen olen saanut 4H-toiminnassa paljon kokemuksia ja uusia taitoja, Oskari arvioi.

Yhteystiedot

Oulun 4H-piiri

Osoite
Uusikatu 57-59, as. 207
90120 Oulu

puh.
08 372 054

fax
08 311 7299

email
oulun.4h-piiri@4h.fi

www.4h.fi/oulu

4H_logo_CMYK

Kartta

Share.